А1: Стартираме първата истинска 5G мрежа в България

Новини

Мрежата покрива по-голямата част от София, а до 15 декември ще покрие и 90% от град Бургас. До края на март 2021 г. ще обхваща всички населени места в България с над 10 000 жители

Телекомът А1 обяви днес, че е първият български оператор с мрежа от пето поколение, която в момента покрива централните градски части, основните жилищни квартали и районите с концентрация на бизнес в София. „Мрежата използва 5G честоти и оборудване, за да предложи истинските характеристики на новото поколение мобилни мрежи като скорост и времезакъснение на връзката. До 15 декември тази година компанията ще завърши и изграждането на 5G мрежа, която ще покрие над 90% от Бургас, което ще го направи първият изцяло 5G град в България”, съобщиха от дружеството.

От А1 заявяват, че 5G мрежата им е първата в страната, която предлага пълните възможности на петото поколение мобилни мрежи. Тя работи с честоти в спектъра от 3,6GHz и 5G базови станции, за разлика от други решения като динамичното споделяне на спектъра (DSS). Въпросните други решения са тези на конкурентната компания Виваком, която обяви пускането на своята тестова 5G мрежа през септември, която може да се ползва именно чрез динамично споделяне на спектъра.

От А1 обявяват, че честитите в спектъра на тяхната мрежа позволява да предлагат гигабитов широколентов достъп и много ниско времезакъснение. „Чрез тях се постига 5G мобилно преживяване, което надхвърля в пъти възможностите на 4G”, допълват от телекомът.

„Първоначално стартираме 5G в София и Бургас, но до края на първото тримесечие на 2021 година нашата мрежа от пето поколение ще обхваща всички населени места с над 10 000 жители. През следващите четири години А1 ще инвестира над 780 милиона лева в своята мрежа“, обяви Александър Димитров, изпълнителен директор на А1 България.

„Въвеждането на мрежи от пето поколение в страната ще даде значителен тласък в развитието на икономиката, мобилните услуги и обществото. Поради тази причина внедряването на новата технология е приоритет и за страните в Европейския съюз, който поиска от своите членки да имат поне един град с 5G мрежа до края на 2020 година. България вече е сред държавите в ЕС, в които има 5G мрежа и вярвам, че инвестициите в новата технология бързо ще я направят масова и тя ще стане двигател на дигитализацията в страната“, коментира Иван Димитров, председател на Комисията за регулиране съобщенията.

Споделете ни във:

3 коментара за “А1: Стартираме първата истинска 5G мрежа в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.