АктуалноВкусът на градаГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Тъмните нощни оазиси: Епизод 7

Само чашата на Крис Корнел е пълна на масата му в Безистена

Семплата дървена мебел, край която легендарният музикант изнесе един от последните си концерти пред публика, е като артефакт на сцената в рок бара

Снимки: Десислава Цвяткова

Във фотопоредица Под тепето ще ви представи другото лице на култовите клубове в Пловдив. Ще ви покажем нощните оазиси в града по време на локдаун. Любимите ни места, в които сме свикнали да се събираме с приятели, да надигаме чаши, да танцуваме или да се вслушваме в глъчката около нас, да се влюбваме или разделяме, днес са тъмни, празни и тихи. И някак смирени. Медията ни подбра малко над десет емблематични заведения, за да се опита да ви усмихне. За да помечтаем заедно нормалността да се завърне и тези барове да се напълнят отново, а пазителите на нощния живот в Пловдив да покажат усмивките си. Защото днес са малко унили, на ръба на оцеляването. Но пък не губят оптимизма си. Едни използват времето за ремонти, други- за равносметки. Едно е сигурно- всички подбрани от нас заведения имат изключително много верни приятели. Това е и причината да направим точно тази селекция.

Безистена

„ Само да му налея едно уиски…”, намига мистериозно Стоян Даскалов.  „ Ама вие не разчитайте, на вас ще налея друго”, дяволито добавя собственикът на  Безистена.  Взима бутилка и допълва с отлежала кехлибарена течност полупразна кристална чаша, ритуално поставена върху семпла дървена маса на сцената на рок бара. След което пали свещта върху дървената мебел. А столовете около масата са празни. „ За Крис е. Всеки път като отваряме да свършим нещо в заведението, му пълним чашата. Някакъв наш ритуал си е по време на локдауна”, обяснява Стоян шаманската си церемония. „ То един спиритуализъм ни остана. Но цялата тая работа има обяснение, де. Това е масата на Крис Корнел, не знаете ли?”, допълва Даскалов.

Не, не знаехме.

Масата на сцената на Безистена не е просто маса. Тя е артефакт. Край нея, на 10 май 2016-та, легендарният музикант изнесе фантастичен концерт на Античния театър, който се оказа и една от последните му изяви пред публика. Една година по-късно Крис Корнел отне живота си. Обикновената дървена маса, на която той държа минералната си вода по време на акустичното си шоу на древната сцена, за Стоян е най-ценното нещо в Безистена. След клиентите му, разбира се. В момента обаче бара има само един постоянен посетител- духа на Корнел, и Даскалов държи да се грижи за него.

И препраща към припева на парчето „Като камък” на Аудиослейв:

Стая след стая, търпеливо
ще те чакам там,
като камък – завинаги!
Ще те чакам там,
сам…

„А сега, едно малко, за дезинфекция”, предлага закачливо Стоян и налива в чаша син дезинфектант. „Свиквайте. Дезинфекция, дезинфекция и пак дезинфекция. По-евтино е от скоча, на цвят го докарва апетитно. Приема се чрез ръцете, за да е свободна устата за приказки. Топ! Подпомага  общуването между хората, стига да са заедно, де”,  не губи специфичното си чувство за хумор Даскалов.

Сериозно отбелязва, че където и да се обърне в клуба си, само дезинфектанти вижда. Затова го избива на подобен хумор. Иначе ситуацията хич не е забавна. „Ха, направо ми идва да си скъсам лиценза”, отбелязва без иначе традиционната усмивка на лицето.

„ Имаме много планове за Безистена. Винарна към бара, концерти, събития. Планове, които обаче не можем да планираме. Ха, какъв нонсенс”, усмихва се, докато заключва входната врата на рок бара, с надпис „Весела Ковида” върху изкуствен сняг. „И дезинфектна Нова година”, пожелава за довиждане Стоян Даскалов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина