АктуалноБългарияНовиниПод лупа

Дани Каназирева: Спешни мерки срещу изтичане на питейна вода в „Столипиново“

Загубите в квартала надхвърлят средните за Пловдив и областта от 60,37 %

Областният управител свиква заседание за обезводняването на река Въча

Областният управител Дани Каназирева ще настоява за създаване на комисия с участие на областната управа, ВиК ЕООД и община Пловдив за предприемане на конкретни действия за спешно решаване на проблема с изтичането на питейната вода в „Столипиново“.

Въпросът беше поставен в предаването „ТЕМАТА НА NOVA“ по повод на водната криза в Перник. Дани Каназирева бе поканена да участва като председател на Асоциация по ВиК, която осъществява контрол върху държавното дружество.

„Първо трябва да се изготви експертно заключение дали жилищните блокове в „Столипиново“ са годни за обитаване, тъй като от години основите им плуват във вода. Да направи ревизия на съществуваща ВиК мрежа и да изготви програма с ясни действия и разписани срокове“, посочи Каназирева.

Според областния управител темата с огромните загуби на водата е изключително важна. „Проблемът се дължи на години бездействие и е прехвърлян от един мандат на следващия. Няма смисъл да крием, че ценните ресурси се пилеят, и е крайно време за решение, още повече като виждаме какво се случва в други градове, които вече са на режим на водата“, категорична е Дани Каназирева.

Областният управител цитира годишния отчет на ВиК ЕООД Пловдив за 2018 г., според който загубите на вода в Пловдивска област са 60,37%. Обезпокояващо е, че те имат пряко отношение към цената и качеството на ВиК услугите и обслужването на населението и бизнеса. За кв. „Столипиново“ дружеството не разполага с конкретни данни, но е сигурно, че загубите там са над средния процент за областта.

Причините за изтичането на питейната вода в Пловдив и областта са следствие предимно на амортизираната ВиК мрежа, неточност на измерване, незаконно потребление и нефактурирани количества.

За изтичането на водата в „Столипиново“ има още една сериозна причина – много водопроводни отклонения са изградени незаконно от ромското население. Голяма част от тръбите минават директно през къщите им, което е напълно незаконосъобразно, тъй като по закон канализация и водопровод се изграждат в публична общинска собственост и ясни отстояния от сградите. Много от постройките са изградени направо на улицата и няма достъп за автомобили със специален режим, нито за контрол.

По закон водоснабдителната мрежа на населените места е публична общинска собственост. При теч или авария на водопроводното и канализационното отклонение на блока или във водомерния възел, задължението за ремонт е на ВиК оператора.

В случай на аварии в общите сградни ВиК инсталации ремонтът се поема от етажната собственост.

„Голяма част от жилищата в блоковете с постоянни течове на вода са общински и е логично община Пловдив да бъде инициатор на програма за решаване на проблема. Новата градска управа трябва да намери правилното основание и предприеме конкретни действи, тъй като проблемът има социален, екологичен и здравен характер“, подчерта Каназирева.

Според областния управител нито една институция не може сама да се справи, затова е необходимо да се обединят усилията на всички компетентни институции.

„Най-после трябва да спре изтичането на питейна вода. ВиК има достатъчно средства и следва целево да инвестира в района, а също така да спре безотчетното прахосване на водата в „Столипоново“. Пример за това е ЕВН. Когато тази компания стана частна, инвестира в района, извади навън електромерите и в голяма степен спря кражбите на ток. Същото трябва да направи и ВиК с помощта и на Общината като собственик на активите и единствена, която може да започне да прилага градоустройствените норми“, коментира Дани Каназирева.

Заседание във връзка с обезводняването на река Въча в участъка след ВЕЦ „Въча I“ и съществуващата опасност от унищожаване на водната екосистема и популацията на риба свиква днес областният управител Дани Каназирева.  Поканени са представители на Министерство на околната среда и водите, НЕК „ВЕЦ”- Пловдив, Напоителни системи и  Басейнова дирекция, риболовните дружества и кметът на Кричим Атанас Калчев.

Миналата седмица риболовците сезираха прокуратурата и екоминистерството за огромно количество мъртва риба, открито в коритото на реката и поискаха оставката на министър Нено Димов.

Каназирева ще настоява и за конкретни мерки срещу изтичането на питейната  вода в „Столипиново“. Загубите на вода в квартала надхвърлят средните за Пловдивска област 60 процента, отчетени от водоснабителното дружество през миналата година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина