АртГрадътКултураНовини

Рисувана поезия – изложба на Цветелина Стефанова

“Живописта е няма поезия, поезията е сляпа живопис” – Леонардо Да Винчи.

Доказателство за тази мисъл на Леонардо ще потърсим в изложбата “Рисувана поезия” на художничката Цветелина Стефанова. Картините в изложбата, вдъхновени от стихове на поета Николай Владимиров, събират, като в стори борд от сюрреалистичен филм, кадри от реалистични през приказно илюстративни до абстрактно живописни.

Цветелина Стефанова е интересен и умел автор с реализирани самостоятели изложби и участия в проекти като във всеки от тях се откроява внимателно обмислена концепция и оригинален подход към избраната тема. Най-характерното за техниката на работа на художничката е смесването на акрилни бои с колаж и различни материали като с времето изработва свой разпознаваем стил.

Цветелина Стефанова е родена в Габрово през 1978. След като завършва художествената гимназия в Казанлък продължава своето художествено образование във Факултета по изобразително изкуство със специализация по живопис във Велико Търново. Година след дипломирането си през 2002 получава Награда на Lion`s Club – Виена, Австрия за млад български художник на 16- то международно биенале- гр. Габрово, България.

Следват изяви във Франция и Швейцария, самостоятелни изожби в Галерия Ракурси и Le Petit Salon – София. През 2015 е участник в проект на IMAGO MUNDI – „Bulgaria: Save the Dreams-Contemporary Artists from Bulgaria“- Венеция, Италия. През 2021 печели Първа награда от трети международен конкурс за съвременно абстрактно изкуство на галерия A Cube Contemporary – София, България с последваща самостоятелна изложба. През същата година се представя и за пръв път пред пловдивската публика с „Минало свършено и сегашно мимолетно“ – самостоятелна изложба в AVR Atelier Vessselin Roussev. Работи активно с галерия Орловска 10 в Габрово, където представи предишната си самостоятелна изложба през 2022 “По спомени”.

“Рисувана поезия” ни кани чрез визия и слово да се потопим в емоционални спомени, прозрачните нюанси и финия рисунък с нежност да погалят “ожулените ни колене” и да продължим окрилени с надежда.

Заповядайте на 7.03 от 18 ч. в галерия Лабиринт, където ще може да се срещнете лично с Цветелина Стефанова и Николай Владимиров.

Работото време на галерията е:
от 16 до 20 ч. през седмицата и от 14 до 18 ч. в събота и неделя.

Почивен ден: понеделник

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина