Поли Генова опита вкуса на Капана

Вкусът на града Живот Новини

В търсене на кулинарните изненади на града за „Избери България“

Певицата посети и бирения бар Котка и Мишка

Завършиха снимките на пловдивското кулинарно приключение на певицата Поли Генова. Цял ден тя обикаляше из заведенията в квартал „Капана“ и Стария град, за да намери местата, в които се предлага храна, типична за региона.

Следвана от няколко камери, Поли влизаше в ресторантите, срещаше се с главните готвачи, помагаше с каквото може в готвенето и най-вече питаше за рецепта или храна, която се предлага само тук, в този град. Поли търсеше отговори на въпроси като този дали известните асеновградски сармички всъщност не са пловдивски, какво различава едрия фасул, сготвен тук, от рецептите за боб в други краища на България?

Пловдив е любим мой град, казва Поли Генова, защото освен срещите ми с публиката, тук има толкова много исторически  места и средища на изкуството за разглеждане. Само след няколко дни певицата ще направи концерт в Античния театър и пловдивчани ще чуят чудесната ѝ музика.

Със сигурност, след откритите пловдивски кулинарни изненади, певицата ще се върне отново в местата, които сега посети и където опита майсторски приготвени храни от местни продукти, занаятчийска местна бира и различни вина.

Родопски пататник според рецептата на един от домакините ѝ – Тодор Танчев се прави от сурови настъргани картофи. В приготвяне на типичната за района рецепта се включи и съпругата му Мелиса Манче, която е дошла в Пловдив от далечно Перу. Другият шеф готвач, който я посрещна – Лъчезар Кисьов изненада Поли с крехко телешко месо върху качамак и трюфел от района на Пловдив. Рецептата майсторът знае от баба си. В „Капана“ Поли научи интересни подробности от Вальо за занаятчийската  бира, която заведението му произвежда и обеща следващият път да опита и тази с вкус и аромат на шоколад.

Само няколко минути ходене пеша делят Капана от Стария град, а там поли посети красива къща – музей и галерия, където разгледа колекцията от картини на стари и съвременни майстори. Други двама готвачи – Радослав Христозов и Александър Арабов  впечатлиха певицата с ястието боб на фурна с манатарки и мащерка. Всички продукти са купувани и събирани от региона, а манатарките се оказаха истинска кулинарна страст на Поли Генова.

Макара денят да не беше от най-горещите, характерни за Пловдив през лятото, все пак на финала имаше нужда от разхлаждане. Димитър Кючуков посрещна Поли Генова в уникална къща в Стария град с чаша мавруд, сорт характерен и уникален за региона. Веднага след това любопитството на Поли бе изненадано с коктейл от бял мавруд и диня. В това време домакините подготвиха и показаха как се приготвят агнешки котлети по брестовишки.

Какво още записаха камерите на сдружение „Избери България“ за проекта „Пловдивски кулинарни изненади“ , ще можете да видите скоро във филма със същото заглавие. Това, което направи впечатление на целия снимачен екип е, че готвачите предпочитат местните продукти, търсят  традиционни рецепти, използват стари и нови идеи. Изобщо – мислят за клиента и задоволяването на неговите изисквания.

Проектът се осъществява с подкрепата на община Пловдив по Компонент 3 „Гражданска активност“ по Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.