Граждани атакуват 40-милионния заем заради незаконосъобразност

Актуално Градът Новини Под ножа

Граждани атакуваха общината и общинския съвет заради решението да се тегли дългосрочен 40-милионен заем, който ще се изплаща от пловдивчани в следващите две десетилетия.

В ход е онлайн петиция, с която авторите й призовават областният управител Ангел Стоев да върне решението за преразглеждане в местния парламент, тъй като, според тях, то е незаконосъобразно. Те се мотивират с фрапиращо разминаване в сумите за проектите, които ще бъдат реализирани с кредита. Изтъкват още, че проведеното обществено обсъждане не отговаря на взетото след това от ОбС решение.

Според авторите на подписката сумата за техника на „Чистота“ и „Паркове и градини“ се разминава с три милиона лева, несъответствието в проекта за пробив под Водната палата е 200 хиляди лева, а за бул. „Хаджи Димитър“ е 400 000 лева.

Ето пълния текст на петицията, която върви онлайн:

„Призоваваме областния управител на Пловдив Ангел Стоев да спре НЕЗАКОННОТО теглене на заем от 40 милиона, който пловдивчани ще изплащат 20 години.

Заемът е НЕЗАКОНЕН защото не съответства на проведеното обществено обсъждане.

Законарушенията са следните:

1. Обектите в общественото обсъждане и тези в решението за теглене на заем се разминават!

2. Сумите заявени в общественото обсъждане и тези гласувани за теглене СЕ РАЗМИНАВАТ ФРАПИРАЩО, а именно:

– сумата за техника на „Чистота“ и „Паркове и градини“ СЕ РАЗМИНАВА с 3 милиона лева

– сумата за пробива под водната палата се разминава с близо 200 000 лева

– сумата за бул. „Хаджи Димитър““ се разминава с 400 000 лева

Общественото обсъждане е ЧАСТ ОТ ДОКУМЕНТИТЕ при гласуването за тегленето на заема, НЕ МОЖЕ ДА ИМА ПОДОБНИ РАЗМИНАВАНИЯ в него и това което се гласува.

Това е юридическата обосновка за връщането на заема. Обществения интерес също е погазен, тъй като проектите са безумни и по никакъв начин не решават проблемите на Пловдив.

Сега е момента президента Румен Радев, служебното му правителство, което назначи областния управител Ангел Стоев, ДА ПОКАЖАТ, ЧЕ НЕ СА ЧАСТ ОТ ШАЙКАТА и да спрат поредната общинска кражба в Пловдив.

В противен случай на всички ще ни стане ясно колко струват.“

Какво ще е решението на областния управител Ангел Стоев, предстои да разберем. Законът за общинския дълг казва, че проведено обществено обсъждане е неразделна част от документацията за заема в местния парламент, а несъответствията между резултатите от проведеното обществено обсъждане и така приетото решение на ОбС са големи.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Граждани атакуват 40-милионния заем заради незаконосъобразност

 1. Пробивът при Водната палата е важен, ще облекчи много трафика. Дано да го направят както трябва. Важни са и другите проекти, само да не се краде…

  1. В Пловдив никъде, ама особено до рЯ’ката да копаеш „подлези“ за трафик дълбоко, и то много дълбоко ф чорбата не ти препоръчвам.

   Хич!

   Качвай нависоко както бетонния щом трябва

  2. Не трябва ли да се върви към ограничаване на автомобилния трафик в централна градска част и съответно по бул. Цар Борис Трети Обединител?

 2. Прекалено малък е! Това е несериозно. Трябваше да се вземе, когато имаше опция за 120 милиона.

  1. Ето го и вторият милионерин, дето няма да му стигнат джобните… ЕПЗЕХ!
   Внуците – в Дюбай направо!
   ЕПЗЕХ, урра!

   1. Кат’ ка’иш „…И аз съм против този конкретно заем!…“ пропускаш да уточчниш какво, че:
    „…И аз, ТОТЕВ/ГЕРБ, съм против този конкретно заем!…“
    сякаш слабоинтелигентните читателки не се сещаме, ха!

 3. Това си е технология – ще се появят други “ граждани“, които предпочитат градът да стане „красив и съвременен“ , без значение на изхарчените, предимно от заеми средства. Сега виждам, че първият се е включил..

  1. ЕстественНо, че „се е включил“ послушникът = те тия милиони не са за добруването ти / ми / ни, а са за Тоя-Оня по-първи хора.

   Древната финикийска система ЕПЗЕХ = „Едни Пари За Едни ‘ора“!

 4. Подписали са се под 30 души междудругото… така че не виждам защо го раздувате това по медиите

  1. Да бе, да, „под 33 души“ били, сякаш има значение . . . само им виж идиотските жизнено-важнички „проекти“ с които заробват внуците ни… сякаш Градът не им харесва какъвто си Е от столетия и хилядолетия та все го подобряват (чернилка за три сезона вместо вечните цивилизовани паважи; ел-скутери вместо тролейбуси0

   Гледай само как намаляват 30-те подписа в петицията…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.