Pixels Регент грабна Златния Дионис за младо червено вино

Вкусът на града Градът Новини

Модерната изба New Bloom Winery с почетно отличие в тазгодишното издание на „Дефиле на младото вино“

Победителите в конкурса за най-добри млади вина бяха обявени този уикенд в град Пловдив по време на традиционния фестивал „Дефиле на младото вино“. Съгласно регламента, определен от дегустационната комисия, вината, които се оценяват, могат да бъдат чисто сортови или купажни от настоящата реколта.

В рамките на XI-то издание на форума, марката Pixels на една от най-модерните изби у нас – New Bloom Winery, получи почетното отличие „Златен Дионис“ за уникалния за България немски сорт Регент. Той се отглежда от родната изба в Тракийската низина, като местата за неговото засаждане са специално подбрани според наклон, слънцегреене, почви и т.н. Според екипа на избата добрите резултати на сорта у нас се дължат най-вече на тероара на Западнотракийската низина, който дава възможност иначе консервативните сортове да разгърнат потенциала си в мощни червени вина с обуздани и добре балансирани танини.

Винарната в град Съединение разполага с 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийската низина, а дългогодишните инвестиции на избата в най-съвременна техника и съоръжения, качествени бъчви от френски дъб и модерни ферментационни съдове са само част от предпоставките за успеха на New Bloom Winery, като безспорно най-важният компонент за отличния краен продукт е екипът от технолози на винарната, който работи с над 14 различни сорта, сред които Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло, както и двата уникални за България немски сортове – Регент и Дорнфелдeр.

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ традиционно се случва през третия уикенд на ноември. С своята над 10-годишна традиция, форумът се нарежда сред най-мащабните туристически събития в Община Пловдив. Събитието подкрепя и популяризира българското винопроизводство и традиционната българска храна. Началото е поставено с участието на 16 български изби в 6 възрожденски къщи в Стария град на Пловдив през 2009 година. Десет години по-късно празникът дава възможност на пловдивчани и гостите на града от над 50 държави от целия свят да се докоснат до историята и културата на Пловдив, опитвайки вкуса на цяла България.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.