АктуалноГрадътКварталиНовини

Как графитите в Капана се промениха със самия квартал

Стрийт артът в Капана, създаден от култови артисти, бе заменен от впечатляващи рекламни калкани

Едно от наследствата, оставащи след всеки Капана Фест в квартала на творческите индустрии, беше стрийт артът. Красивите цветни графити от известни имена като Nasimo, Stern, Rocket01, Pyrotechnix и пр. Повечето от тях със смисъл и послание към публиката.

Графонетика, например, навеждаше към размисъл, свързващ се по прекрасен начин с мотото на Европейската столица на културата – „ЗАЕДНО“. Всички къщи, летящи около момичето на Stern на Ядрото, можеха да бъдат намерени някъде из квартала – съвсем истински и съществуващи. The Chain Rockers на Nasimo не бе скрит зад маси и чадъри.

И докато в Капана занаятчийските ателиета и галериите намаляваха с приближаването на Европейска столица на културата 2019 (иронично, нали?) заради повишаващите се наеми, стрийт артът процъфтяваше. Навсякъде по малките улички и до днес човек може да намери шарени пощенски кутии и електрически табла, изрисувани врати, калкани и стени. Дори и когато фестът вече не бе по уличките на самия Капан, а на Малката главна, по Ядрото и по Халите се появяваше ново и ново изкуство.

После дойде ковид. Нямаше Капана фест, а много бизнеси в квартала не устояха. Капана поизгуби чара си на квартал на творческата индустрия и се превърна в място, известно по-скоро със своите заведения – очарователна и предпочитана локация от туристи и гости на града. Може би малко по-хипстър и малко по-комерсиално от първоначалната идея. И все пак много по-добре от състоянието на тази градска част преди 2014 година.

А какво стана със стрийт артът? Подобно на съдбата на самия квартал и графитите се комерсиализираха. Старите творения отстъпват място на нови изцяло рекламни творби. И творците нямат вина – това се поръчва, за това се плаща. Страхотните момчета от Arsek & Erase направиха няколко красиви нови стени – Happy, Johnnie Walker, God of War. Макар калканите да са изцяло комерсиални, огромният им талант е очевиден.

И все пак колко готино би било, ако стрийт артът в Капана продължаваше някак да кореспондира с квартала и с града ни! Дали на боядисаната в бяло стена на Ядрото ще се появи нещо със скрит смисъл и с интересно послание? Дали ще видим гърба на Халите завършен? И най-важното – има ли действително творчеството все още място в Квартала на творческите индустрии?

Аделина Калъпчиева

Познава всички тайни кътчета в Пловдив, а в Под тепето подбира и подготвя националните и международни новини.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина