КултураНовини

Вижте необятния свят на Родопа планина в изкуството

66 прочути художници са включени със свои произведения в изложбата в галерия „Капана“

Изложбата „Родопа в изкуството“ вече е на вниманието на пловдивската публика. Тя беше открита от директора на Градска художествена галерия – Пловдив Красимир Линков и куратора на Художествена галерия – Смолян художника Петър Пиронков.

Най-изкушените ценители първи се насладиха на майсторството на известни български художници като Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Давид Перец, Данаил Дечев, Вера Недкова, Владимир Рилски, Анастас Стайков, Йордан Гешев, Здравко Александров, Емил Стойчев, Георги Ив. Ковачев, Константин Трингов, Веса Василева, Енчо Пиронков, Кольо Витковски, Димитър Киров, Христо Стефанов, Георги Божилов и други. Показаните творби са от фонда на Смолянската галерия, но има и няколко от частни колекции.

Повечето произведения участват за първи път в изложба извън родопския град. Както подчерта по време на откриването Петър Пиронков „изложбата вече заживя свой собствен живот и пътува из страната“.

Основната заслуга за създаването на елитната експозиция е на доц. д-р Ружа Маринска, която приживе пише за художниците, вдъхновили се от Родопа, следното:

„В техните картини планината не е просто документирана. Тя заживява със своята мистичност и вечност. Защото модерните художници са проникнати от философията, че човек е за кратко на тая земя, а тя, земята, е над времето.“

„Това, което се показва в тази експозиция, е много малка част от изкуството, посветено на темата Родопа“ – обобщи от своя страна изкуствоведът Красимир Линков.

Изложбата може да се види в галерия „Капана“ до 9 януари 2024 година.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина