КултураНовини

Синелибри Пловдив започва на 23 октомври

Международният кино-литературен фестивал Синелибритази година се провежда под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век. Изданието в Пловдив започва на 23 октомври с документалния филм: „Мълчание с достойнство“ на режисьорката Адела Пеева, посветен на знаковия творчески тандем Ирина Акташева и Христо Писков, и „Разкази на едно софий¬ско копеле“ на режисьорката Мария Арангелова. Късометражният филм, вдъхновен от книгата на Валентин Пламенов, пресъздава поривите, надеждите и разочарованията на поколението, израснало през 60-те и 70-те години на миналия век. В ролите ще видим Пламен Масларов, Ваня Щерева, Росица Данаилова, Мария Силвестър и др. Домакин на прожекциите е Lucky Дом на киното.

Синелибри Пловдив обхваща 17 филмови премиери, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма. Част от тях ще бъдат излъчени онлайн чрез платформата Neterra TV+ ( https://neterra.tv/festival/cinelibri).
Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани – екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, екзистенциалната криминална комедия „Кръстницата“ с Изабел Юпер, политическата драма на Алехандро Аменабар „По време на войната“ и експерименталната комедийна драма „Зеровил“ на Джеймс Франко, своеобразно намигване към КуентинТарантино и „Имало едно време в Холивуд“.

Подробности за фестивала и програмата четете в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина