КултураНовини

Седмица на Земята с гости от Франция в НУ „Петко Р. Славейков“ в Пловдив

Екипът на Начално училище „Петко Рачов Славейков“, гр. Пловдив посрещна партньори по проект Еразъм+ от College Theodore Monod – град Аniche – Франция. Колегите им идват тук със задачата да обменят мисли, идеи и иновативни подходи за подобряване качеството на преподаване и възпитаване в област Аниче, Франция.

Гостите се оплакаха от множество проблеми, свързани с дисциплината и отпадането на ученици от училище. По време на обмена на добри практики, французите станаха свидетели и на празниците на училището, свързани със Седмицата на Земята. Школото е с голяма 86-годишна история и традиции. То е едно от първите български училища, член на международната мрежа на Eco-schools, със седалище в Копенхаген, Дания. Европейска програма цели да повиши знанията на учениците в областта на екологията, да насърчи участието им в практически дейности, водещи до намаляване на вредното въздействие върху околната среда и потреблението на вода, енергия и хартия. Това е и причината, представители на френската организация да проявят интерес към пловдивското училище.

Фестивалът, посветен на седмицата на Земята беше открит на 18.04.2022 г. с богата музикално – артистична програма. Официални гости на събитието бяха кметът на Район „Източен“ Иван Стоянов и заместникът му Василка Чопкова.

Талантливите мажоретки от училището започнаха своя танц с българското знаме под звуците на „Притури се планината“ и продължиха с компилация от български и френски песни, като включиха и френското знаме, като  реверанс за гостите. Французите получиха рози под звуците на емблематичната песен „Една българска роза“, изпълнена от учениците, която просълзи всички присъстващи.

Състояха се дейности на открито в зелените класни стаи – засаждане и отглеждане на билки, цветя, дръвчета, зеленчуци и екзотични видове растения. Учениците демонстрираха знания за различните лечебни свойства на всяка една билка, направиха топъл билков чай на гостите и им подариха ръчно приготвен лечебен крем от невен. Състоя се и урок с иновативни елементи в зелени класни стаи на открито.

На 18.04.2022 г. учениците от трети клас представиха драматизация на приказката „Златната гъска“  на английски език. След това всички, заедно с гостите от Франция се отправиха към изложбата на домашни любимци. Върху рисунки на асфалт на еко тема – Зелена Европа се трудят малките таланти от НУ „П. Р. Славейков“, докато учителите от Франция наблюдаваха интердисциплинарен урок, представящ иновативни моменти с програмируеми роботи-пчелички.

На 19.04.2022 г. ще се състои традиционния карнавал на костюмите от отпадъчни материали и ще отворят врати работни ателиета с иновативни дейности в класните стаи на открито. Учениците ще изработват великденски сувенири, вази, картички, ще боядисват яйца. Всичко, което учениците сътворят ще бъде представено на Пролетен благотворителен базар „Да помогнем на децата в нужда“, който ще се състои на 21.04.2022 г. Благородната инициатива е организирана от Клуб приятели на БМЧК, част от който са бивши възпитаници на НУ „П. Р. Славейков“. Средствата ще бъдат дарени на болни деца. Базарът се очаква да бъде придружен с пролетни песни и танци, забавни игри на открито.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина