КултураНовини

Работилница в „От влакното до платното“ в Археологическия музей 

В рамките на атрактивната изложба „Магията на Долнослав“ 

Регионален археологически музей – Пловдив откри нова изложба, която още от първия ден предизвика изключителен интерес. „Магията на Долнослав“ разказва за древноевропейска култура, достигнала високо икономическа и обществено развитие. Представените находки са от селищна могила Лопките, край днешното село Долнослав, Пловдивско и се датират от ранния неолит до ранната бронзова епоха (края на VII до началото на III хил. пр. н.е.).

Акцент в изложбата са следите от археометалургична дейност, керамично, текстилно производство, изделия от рог на елен. Човешки (антропоморфни) и животински (зооморфни) фигурки, предмети на магията и култа разпалват въображението на съвременния човек. Мъниста, накити и амулети засвидетелстват контакти с близки и по-далечни места.

„Магията на Долнослав“ е едно цялостно събитие, включващо:

Изложба – визуално красива, богата на находки и силно интригуваща, тъй като голяма част от експонатите се представят за пръв път пред широката публика

Каталог – включващ нови научни интерпретации за обекта и най-представителните находки от селищна могила Лопките

Атрактивен кът за снимки – желаещите имат възможност да се облекат в съвременни рокли, вдъхновени от праисторическите антропоморфни фигурки.

Събития/работилници:

 „От влакното до платното“ – неделя, 23.06.2024 г., от 11:00 до 12:00 ч., РАМ – Пловдив: среща със Снежана Петрова – дизайнер на роклите към изложбата, вдъхновени от антропоморфната пластика и магията на Долнослав. Тя ще демонстрира различни техники за шиене на ръка. Росица Миткова – зав. фонд „Праистория“ и куратор на изложбата ще изнесе беседа с презентация за облекло и накити на жената по данни от антропоморфната пластика и археологически разкопки в Долнослав. Ще бъдат представени различни инструменти, използвани в текстилните технологии.

 „Игра с пъзели“редене на пъзели, изработени специално за този проект.

„Магията на Долнослав“ е проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Изложбата може да бъде разгледана до 18.01.2025 г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина