КултураНовини

Първа изложба с публика в Градската художествена галерия на 14 май

След месец отлагане заради строгите карантинни мерки ретроспективната изложба на художника Емил Миразчиев най-сетне ще се срещне с публика на живо от 14 май (четвъртък). Изложбена зала „2019“ на ул. „Гладстон“ №32, където е подредена експозицията „Пътят. Продължаваме заедно“ ще отвори врати с обичайното преди извънредното положение работно време – от 9.30 до 18 часа.

Авторът, който е сред най-известните създателите на съвременно визуално изкуство у нас,  успя да преодолее пространствените ограничения и посредством интернет страниците на галерията да запознае почитателите си с част от изложените творби. Но преживяването на изкуството в контекста на галерийното пространство е несравнимо с опосредственото му възприемане през малък екран.

В изложбата си Емил Миразчиев ни прави свидетели на различните техники и технологии в развитието на изкуството през последните десетилетия, стартирайки от експерименти в класическите графични техники (литография, офорт), минавайки през ръчно лята хартия, колажир и фуртажи, фотография, видео, обекти, инсталации. Потапя ни в един процес, в който нещата следват овладения професионализъм на традиционните и на чисто новите авторски техники и технологии. Представя акции в обществени пространства с участието на публика, политици, медии. Засега различни теми със социална, културна и политическа проблематика като банковата система, правото на творческо изразяване, демократичното развитие, правата на гражданите, екологията и политическите вмешателства.

Това е изложба в развитие, която показва един ПЪТ – процес на изследване на естетическо, художествено и обществено въздействие на творчеството на Емил Миразчиев, един от активните автори в областта на съвременното изкуство. Изложбата запознава с процесите на динамика на традиционни техники и нови форми в областта на визуалното изкуство. Тя е с висока художествена стойност, а проекти като този са от изключителна важност за младата аудитория и студенти. Те им дават възможност да се запознаят на живо с изразните средства на съвременното изкуство в най-широк спектър. Самият проект е в развитие и продължава, докогато авторската активност позволява да се реализират отделните етапи.

Изложбата ще продължи до 12 юни.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина