КултураНовини

Празнуваме 24 май с музикално-поетичното пътешествие „Град за завръщане“

Опера Пловдив, БНТ- Пловдив, Община Пловдив и ОИ „Старинен Пловдив” с общ поздрав за Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост

Снимки от работните моменти: Руслан Йорданов

Пловдив поднася музикален телевизионен поздрав за Деня на славянската писменост и култура, с произведения от български композитори, в изпълнение на солистите на Опера Пловдив. За заснемането на програмата ОИ „Старинен Пловдив” отвори едни от най-красивите си къщи – Балабанова, Хиндлиян и Клианти, както и Античния театър, по време на извънредното положение. Проектът, чиято подготовка започна още през април, е съвместна инициатива между Държавна опера – Пловдив, Община Пловдив и БНТ-2 Пловдив.

Музикално-поетичното пътешествие „Град за завръщане“ е включено в празничната програма на БНТ 1 на 24 май от 16:35 часа. Във възрожденските къщи на Стария Пловдив ще прозвучат произведения от Марин Големинов, Добри Христов, Георги Златев -Черкин, Димитър Ненов и Добринка Табакова.  В програмата участват сопраното Светлана Иванова, концертмайсторите Мичо Димитров и Виеслав Новак, струнен квартет и духово трио от оркестъра на Опера Пловдив, и балетисти от международната трупа на институцията.

Разработването на проекта, по идея на доц. Нина Найденова, е част от платформата „Изкуство в тишина”, която Опера Пловдив инициира за създаване на изкуство в условия на изолация. Продукцията е естествено продължение на партньорство между Опера Пловдив и БНТ 2 – Пловдив, след успеха на поредицата „На опера с БНТ 2” с автор Деси Шишманова.

Сътрудничеството между институциите ще продължи и през следващите месеци, когато Опера Пловдив ще представи продукцията „На опера с БНТ 2” на знакови открити пространства от архитектурния резерват „Старинен Пловдив“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина