Историческата часовникова кула на Дановия хълм има нужда от ремонт

Актуално Живот Култура Новини

Часовниковата кула на Сахат тепе се нуждае от авариен ремонт, съобщи кметът на район Централен Георги Стаменов за Под тепето. Той лично е направил оглед на състоянието на паметника на културата в сряда след обяд.

„Най-видимият проблем е горе, на върха. Има парчета от металната обшивка, които са отхлабени, пироните им стърчат и при силен вятър могат да се откъртят и да паднат.“

Такъв случай имаше през март, напомни той. Тогава Пожарната се отзова и премахна висящата обшивка. По думите на райкмета проблемите на кулата могат да бъдат бързо поправени. Той вече е говорил с фирма, обещала да даде скеле за ремонта за безвъзмездно ползване, тъй като единственият достъп за работа по обшивките и мазилката е от външната страна на кулата.

Скелето ще даде възможност да бъде направен цялостен оглед на историческото съоръжение, за да се констатират в цялост и другите проблемни участъци за ремонт, които в момента не могат да бъдат видени.

С монтажа на скелето ще старита обследването на часовниковата кула, съобщи кметът Георги Стаменов. То ще осигури достъп на експерти до нея.  Те ще установят какво е състоянието ѝ и ще направят предписание за необходимите ремонтни дейности.

От първоначален оглед става ясно, че металната обшивка на покрива е компрометирана и има нужда от смяна. Обследването ще изясни каква част от нея, както и от дървената покривна конструкция, трябва да се подмени.

Състоянието на тепетата е един от главните приоритети на кмета на район „Централен“ през последните повече от 4 години. По негова инициатива бе поправен часовника на кулата, който не работеше от години, а сега точно отмерва времето. Спешният ремонт на върха на кулата е важен и защото ще предотврати запрашаване и повреда на оригиналния старинен часовников механизъм.

„Цялостното възстановяване и социализацията на Сахат тепе, както и възраждането на кафенето там, са част от целите, които съм си поставил през този мандат“, припомни кметът на „Централен“ Георги Стаменов.

Припомняме още, че в миналото часовниковата кула се е използвала за наблюдение на града за пожари, а биенето на камбаната и топовен изстрел оттам известявали населението за избухването им.

Споделете ни във:

1 коментар за “Историческата часовникова кула на Дановия хълм има нужда от ремонт

  1. Всеки РАЙ-клет, както и ЗАМ-клет ВСЕКИ ДЕН по три подобни фотоСЕСИИ пред (и във) всевъзможни хубавини свидни на … майната.
    (нЕкой да забелЕзва Жълтото? Одговорнос’ на АМТИ +И +Ц? Не?)
    Те така се прави журналистика.
    Те така се трупа попОлярнос’
    Хвала, г-не!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.