КултураНовини

Пловдивският скулптор Веселин Ламбрев открива юбилейна изложба

Големият пловдивски скулптор Веселин Ламбрев празнува на 6-ти март 60-години. В галерия Резонанс в родния Пловдив Веско тази вечер отрива своя юбилейна изложба в 18 часа.

„Творбите на Ламбрев са свързани с изключително актуалния днес проблем в съотношението природа-цивилизация в екзистенциален и социален контекст. Един лаконичен, елегантен поливалентен минимализъм на скулптурната форма, която ни води умело и целенасочено към философското съдържание на творбата. Творбите му дават достатъчно ясна представа, за това какво донася творчеството на Веселин Ламбрев в съвременното изкуство“, анализира творчеството му проф. Елка Бакалова, доктор по изкуствознание, изкуствовед, културолог и член-кореспондент на БАН.

Има десетки самостоятелни изложби и участия в България и чужбина. Веселин е автор е на Слънчевия часовник в Смоленския планетариум, на статуетката Театрон на пловдивското театрално общество и на скулптурата пред Драматичния театър в Пловдив, като и на единствения у нас барелеф на Захарий Зограф в една от най-старите църкви в Родопите – „Успение на Пресвета Богородица“ в Златоград.

Ламбрев е член на СБХ и Дружеството на пловдивските художници. Той е роден на 06.03.1962 г. в Пловдив. През 1981 г. завършва Средно художествено училище за приложни изкуство в Смолян, специалност „Металопластика”. Завършва Академия за изящни изкуства в София при проф. Димитър Бойков, специалност „Скулптура”. През 2000-та година основава ателието по скулптура в Академията за музикални, танцови и изобразителни изкуства в Пловдив.

Участва в национални и общи изложби на СБХ и прави редица самостоятелни изложби в частни галерии в България, Франция, Финландия, Словакия, Австрия и др. Негови работи са притежание на колекционери в страната и чужбина. Живее и работи в Пловдив.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина