ГрадътКултураНовини

Обсъждат книгите на Серай Шахинер в Петното на Роршах

Литературен салон Spirt & Spirit и издателство Skyway Publications ви канят на разговор на Николай Петков с проф. Йорданка Бибина, издател и преводач за книгите на Серай Шахинер („Дървото на надеждата“, преводач: Йорданка Бибина и Ертуг Учар; „Нощно пътуване“, преводач: Надежда Иванова).

Събитието ще се състои на 14 март 2023 г., вторник, 19:00 ч. в клуб „Петното на Роршах“ (Пловдив, ул. Йоаким Груев 36).

За авторите:

Серай Шахинер е млада писателка, родена е през 1984 г. в Бурса, но израства в Истанбул. Завършва журналистика в Истанбулския университет през 2007 г., а магистратура по кинематография – в Университета „Мармара“. Работила е в различни вестници. Но също и като продавачка и шивачка, и може би затова познава отлично живота на „малкия човек“ и го пресъздава с много топлота.
Първата й книга с разкази „Булчински воал“ излиза през 2007 г. Част от разказите са поставени на сцената на Истанбулския градски театър. За втората си книга „На вниманието на жените“ е удостоена с авторитетната награда „Юнус Нади“.

Главната героиня Мерджан е от хората, които са сякаш незабележими, толкова обикновена е тя. Битието й – също. Тя силно вярва, че човешките проблеми могат да бъдат решени единствено по волята Божия. Серай Шахинер ни представя герои, които не издържат самотата си и няма на кого да се облегнат, които преминават като сенки през живота, и намират сродна душа единствено сред мъртвите. С тяхната надежда преброждаме истанбулските калдъръми в Арнавуткьой, гробниците на позабравени светци, джамии, църкви, всички места, където могат да оставят мечтите и желанията си.


Сборникът с разкази на Ертуг Учар е едно очарователно, а на моменти – страшно, „пътуване в сънищата“, любима тема на много автори, защото и досега тайната на съня все още запазва своята енигматичност.

Втората част на книгата е посветена на морските фарове и техните пазители. Фарът е крайъгълният камък на седемнадесетте истории. Светлината, която води моряците през морските ширини, се обръща към света на хората, често откъснати от живота, останал далеч от тях. Общото между двете части на книгата – „В съня“ и „Буден“ са самотата и нощта. Замислена главно като „вариации по тема“, „Нощно пътуване“ често напомня на читателя текстовете-игра на автори като Борхес, Калвино, Еко и Манганели.

„Нощното пътуване“ на Ертуг Учар е изградено около размислите за самотата, природата, сънищата, пустошта и уединението. Неговите разкази отвеждат читателя от пусти гори до фарове, където няма никой.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина