КултураНовини

Историческият музей в Пловдив разказва за съкровищата на „града на музеите и младостта“ Краков с красиви фотографии 

Ивона Якушко-Дудка – съветник в Посолството на Република Полша, и.д. директор на Полския културен институт в София, доц. д-р Стефан Шивачев – директор на Регионалния исторически музей в Пловдив и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив откриха снощи изложбата „Съкровищата на Краков”.

Експозицията, подредена в Музейния център за съвременна история на ул.“Ангел Букорещлиев“ 14, показва в 20 пана 90 произведения на изкуството, архитектурни паметници и обекти на нематериалното културно наследство, свързани с града. Селекцията съдържа информация в снимки и текст за значими обекти и произведения, оценени високо заради културната им стойност, а някои от тях – шедьоври.

Изложбата е своеобразен разказ за Краков – милионен град в сърцето на Европа, старата столица на Полша – люлка и пантеон на полските крале, важен център в Централна Европа през средновековието, град на папата и бохемата, на науката с един от най-старите университети в Европа. Град на музеите, но и на младостта – подчерта г-жа Дудка.

Всичко за изложбата, както и галерия със снимки от откриването вижте в Капана.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина