ГрадътКултураНовини

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лв. за 17 нови събития на открито

Обявиха резултатите от отворената покана по програма„Зелена Култура – Зелен Град“

Фондация „Пловдив 2019“ инвестира 200 000 лева за събития по програма „Зелена Култура – Зелен Град“. Толкова са средствата, определени за настоящата отворена покана, а резултатите от работата на комисията са обявени на страницата на Фондацията.

Експертното жури класира 17 събития от получените общо 34 проектни предложения, като всички събития ще се случват на открито. Подкрепените проектни предложения ще се реализират в градските паркове, тепетата, както и на открити сцени и публични пространства в кварталите на града. Те целят да повишат чувствителността и осведомеността за съвременни културни и екологични въпроси, и да подобрят връзката между човека, града и природата. Събитията включват специални програми за деца, градски игри, изложби и инсталации в градска среда, музика и театър.

„За отворена покана „Зелена Култура – Зелен Град“ бяха получени общо 34 проектни предложения. От тях на базата на методиката за оценка, въз основа на предложения бюджет, неговата обоснованост, мащаба на съответния проект, досегашния опит на организацията, целевите групи, към които е насочен проектът и финансовите възможности на ОФ „Пловдив 2019”, експертната комисия класира общо 17 проектни предложения. Водещ принцип в работата на комисията бе обогатяването на културния афиш в Пловдив с актуални продукции, събития и художествени акции, които се осъществяват с грижа и отговорност към градската среда, природните и културните дадености. Приоритет бе идейните предложения да стимулират общуването между гражданите, сътрудничеството между организации и местната администрация и привличането на нови публики в екосистемата на града“, разказа Кирил Велчев, изп. директор на Фондация Пловдив 2019.

Сред одобрените кандидати най-високо оценени са проектите на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив със събития в Стария град, Фондация “Пловдивско фотографско средище“ със специален фотографски уоркшоп, Българският киноложки клуб с Dog fest, създателите на Майна Town с RE:BAZAAR, TEDxPlovdiv, театър Hand и дизайнерската книга игра на студио Пункт.  

Сред „зелените пространства“ за реализация на класираните събития се открояват локации като хълм Бунарджика, Младежки хълм, Стария град, Градската градина, Цар-Симеоновата градина, парк Лаута и на открити пространства в квартал Тракия, река Марица, Братската могила, новоизграденият парк на бул. „Пещерско шосе“ (бивша Гарнизонна Фурна) и Парк „Изгрев“ в район Източен.

Вижте класираните проектни предложения на сайта на „Пловдив 2019

https://plovdiv2019.eu/.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина