ГрадътКултураНовини

Фестивал на китайското документално кино в Пловдив

Днес в Дома на културата „Борис Христов“, Голяма конферентна зала, ет.2, в 18.00 часа започва Фестивал на китайското документално кино. Входът е свободен!

Фестивалът ще бъде открит официално от г-н Хонг Хай – директор на Китайския културен център в София. Преди това, в 15.00 часа г-н Хонг Хай, придружен Ирина Белева, генерален консул на РБ в Шанхай 2011-2015, старши съветник в Българо-китайска асоциация за бизнес развитие БКАБР, Кръстьо Белев, представител в Пекин на БКАБР и Джина Баларева, Асистент събития ККЦ, София ще се срещне с Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив.

Хонг Хай заема тази длъжност от март 2022 г. Преди заемането на този пост, той е бил заместник – директор на дирекция Туризъм на Община Нинбо. Има тригодишен опит в град Гуейджоу по програма за облекчаване на бедните райони чрез стимулиране на туризма.

След известно прекъсване, поради пандемичната обстановка от COVID-19 на интересните публични инициативи в залите на единствения за страните от ЦИЕ Културен център на Китай в София, от средата на април 2022 г. Центърът постепенно възстановява дейността си.

Като първа крачка е организирането на хибридни курсове по китайско изкуство и култура. Основната част от събитията се провеждат под формата на онлайн курсове по китайско изкуство и култура за българската публика и стартират през втората половина на април т.г. и ще продължат осем месеца .

Първата фаза на обучението по китайска култура и изкуство ще обхване три основни раздела: китайски танци, китайска кухня и китайска калиграфия в малки групи на място в сградата на Китайския културен център.

Специално за живото предаване на китайските танци, се използва професионалното училище по международни отношения в Нинбо , залата на Академия Уанли, провинция Джъдзян е мястото, откъдето се излъчвани „на живо” курсовете по китайска кухня, а организацията “Развитие на културата и сценичните изкуства” в град Нинбо, е домакин за излъчването на курсовете по китайска калиграфия. Всичко това е презентирано от най-известните китайски специалисти в отделните сфери на културния живот.

Чрез многобройните инициативи само за 7 месеца в България, г-н Хонг Хай има огромна заслуга да се докоснем до сърцевината на китайската култура и по-специално – до спецификите на културата на Нинбо.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина