ГрадътКултураНовини

Една от най-успешните британски пиеси идва в Пловдив

Премиерата на „Отблизо“ от Патрик Марбър ще се състои днес, 20-ти февруари от 19:00 часа, в Камерна зала на Пловдивския драматичен театър. Режисьорът е Елица Йовчева и това е първата ѝ премиера на сцената в Пловдив. Сценографията и костюмите са дело на съвместната работа на Александра Йотковска и Мария-Елиза Бакова, музиката е на Светослав Димитров. В ролите на Алис, Ана, Дан и Лари влизат: Климентина Фърцова, Радина Думанян/Ирина Митева, Стилиян Стоянов, Тодор Дърлянов

„Отблизо“ е спектакъл за безизходното лутане в лабиринта на взаимоотношенията. За болезненото оглеждане в другия в търсене на себе си. За сърцата като стиснати юмруци, обвити в кръв. За забранените желания и розовите представи. За излъганото доверие и волята да продължиш. За невъзможните срещи и болезнените раздели. За Алис. За Дан. За Ана. За Лари. За момичето на седалката вляво. За мъжа на последния ред. За мен. За теб.

Колко трае едно „Обичам те“? Какво е по-голямо от ревността? Не е ли всичко вариант на нещо друго? И защо любовта никога не е достатъчна?

Алис, Дан, Ана и Лари се срещат, за да се разминат. Защото, за да обикнеш някого, първо трябва се изправиш срещу себе си. Да надвиеш себе си. Да простиш на себе си. Да обикнеш себе си. Да се взреш в себе си… Отблизо.

Патрик Марбер е роден на 19 септември 1964г. Той е английски комик, драматург, режисьор, актьор и сценарист. Той прави международното си име именно с пиесата си „Отблизо“ (Closer), която е поставена за първи път през 1997 в Кралски национален театър Лондон. Когато пиесата стъпва на сцената на Бродуей е екранизирана във филм, където в главните роли влизат Джулия Робъртс, Натали Портман, Клайв Оуен и Джуд Лоу.

“Винаги, когато съм режисирал пиесата, винаги съм се опитвал да намеря хора, които не са непременно като героите, а хора, които смятам, че притежават основния компонент, който героят притежава, някаква душа за него.” – Патрик Марбер

Елица Йовчева е завършила „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Пламен Марков, а след това магистратура по „Театрално изкуство“ в НАТФИЗ. Преди академията завършва психология в СУ “Св. Климент Охридски“. През 2022 получава номинация за „Икар“ 2022 в категорията „Дебют“ за представлението „Жената е рибя кост“.

„Отблизо“ печели петте най-големите награди за драматургия в САЩ и Англия. Сред престижните награди влизат и наградата „Оливие“ за най-добра пиеса през 1998 г. и наградата на Нюйоркския кръг на драматичните критици през 1999 г. за най-добра чуждестранна пиеса.

Пиесата е четвъртата премиера на Драматичен театър – Пловдив за сезон 2022/2023 и е първата за тази година. Премиерните дати са 20-ти и 21-ви февруари, а датите през март са 6-ти и 22-ри. Билетите са вече в продажба.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина