АктуалноКултураНовини

Деница Тодорова: Страхотно е усещането да се върна в моя роден град

Деница Тодорова е сред артистите, участници на Националните есенни изложби – родена в Пловдив, но живееща от дълги години в Антверпен, завръщането ѝ тук е емоционално. Първоначално тя завършва бакалавър в Нов български университет със специалност „Сценичен дизайн“, след което завършва живопис бакалавър и магистратура в Кралската академия за изящни изкуства в Антверпен. Участвала е в много изложби и носител на различни награди през годините.

Работите ѝ са специфичен вид графика, в който покрива листа със слой графит, който в последствие премахва. Идеята е подобна на сграфито техниката, популярна именно в родния ѝ Пловдив.

Деница Тодорова разказа за творбите си в тазгодишното участие на „Национални есенни изложби 2023“. Те се провеждат със заглавие „Функции на състоянието“ под кураторството на проф. д-р Галина Лардева. Изложбите с общо 9 автора се откриха на 1 септември в 3 къщи, като творбите на Деница Тодорова можем да видим в къща „Мексиканска графика“.

Какво представяте на изложбата?

Творби на хартия. Рисунки с графит или по-точно със слоеве графитен прах върху хартия. Всяка творба от изложбата е резултат от този мой процес на рисуване. Започвам изцяло от тъмното пространство – наслоен графитен прах – като постепенно и систематично премахвам част от него, докато стигна до изображението.

Как се стигна до Вашето участие на Националните есенни изложби?

По покана на кураторката проф. д-р Галя Лардева. Всъщност това е първата ми изложба в България. Живея и работя от 20 години в Антверпен, Белгия. И за мен това участие в моя роден град Пловдив е голяма чест, страхотно е усещането.

Как са свързани творбите с темата на изложбата „Функции на състоянието“?

Показвам изцяло скорошни творби от последните две години. Няколко от рисунките са създадени специално за изложбата и съответно свързани по темата. Моите рисунки са абстрактни, но инспирацията винаги започва от реалистични теми като усещането на природата около нас, различните ни чувствата и емоциите, които ни владеят… Но това е на по-заден план, по-скоро ме интересува какви емоции усеща зрителят.

Какво мислите за Есенните изложби като формат – какво е Вашето мнение за събитието през годините и сега?

Намирам Есенните изложби като събитие за изключително интересно. Имаме възможност не само да посетим всички тези наистина невероятни, исторически къщи в стария град на Пловдив, но и да се насладим на изкуството едновременно. Тази симбиоза на пространства и перспективи е неповторимо изживяване.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина