ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
КултураМненияНовини

Цвятко Сиромашки става Почетен гражданин на Пловдив

Кметът Костадин Димитров предлага на общински съвет скулпторът Цвятко Сиромашки да бъде удостоен със званието Почетен гражданин на Пловдив.

Мотивите в предложението са, че творбите му са се превърнали във важна част от духа и културата на града, като са дадени примерите със скулпторите на Люсиен Шевалас в Цар-Симеоновата градина и маската на Борис Христов пред Дома на културата, чието поставяне бе твърде спорно заради липса на официално разрешение от институциите.

В предложението до съветниците се подчертава, че скулпторът работи в областта на пластиката и монументалното изкуство вече 45 години, като се изброяват галерии и музеи в различни страни, които притежават негови работи, както и наградите му.

„Цвятко Сиромашки е творец със силно изразено чувство за принадлежност към Пловдив, към неговите история и дух. Изкуството му отразява и прославя живия дух на нашия многовековен град и извън границите на страната“, се казва в мотивите към предложението на Костадин Димитров.

Това е поредното звание Почетен гражданин, което пловдивския общински съвет ще реши дали да връчи. Последните пловдивчани, удостоен с титлата в последните четири месеца, бяха бизнесменът Любозар Фратев и музикантът Никола Илиев.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина