АктуалноГрадътЖивотЗабравеният градИзбор на редактораКултураНовини

Сграфитото на Слона на „Съборна“ оживя фантастично с 3D мапинг

Емблематичното сграфито на Георги Божилов- Слона на улица „Съборна“ №2 се събуди за нов живот по фантастичен начин с 3D мапинг снощи. Монументалната творба от 1968г., посветена на основоположника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов, бе „раздвижена“ от видео инсталация пред погледите на много млади пловдивчани и гости на града, събрали се да се насладят на визуалното представление. Единствената пречка за цялостното удоволствие от събитието бяха паркираните автомобили.

Организаторите на инициативата интегрираха различни калиграфски и печатни визуални похвати чрез D техника, като съживи иначе статичната творба на големия творец във всеки един детайл. Мапингът бе дело на екип от млади интердисциплинарни артисти, обединени в проекта Heritage Illuminated, които целят да провокират разговор в съвременното общество за запазване на културното наследство и монументалното изкуство в частност, както и с помощта на новите технологии да насочат интереса на гражданите към художествените шедьоври в градска среда, които често подминаваме с безразличие или биват забравяни напълно. Поради тази причина те ще направят впечатляваща визуална инсталация върху още две фасадни творби за знакови художници в страната- монументалната стенопис „Булгарплод“ на Стоян Илиев на Театър „199“ в столицата и сграфито паното „Апотеоз“ на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“ във Велико Търново.

Красотата на две напълно различни техники- сграфито и 3D мапинг показаха визуалният артист Влaдислав Илиев, Ивелина Иванова и колегите им от Studio Phormatik.

Съдбата на повечето монументални пана в страната не е толкова радостна — в България има регистрирани около 1200 сграфито творби, създадени между 1945 и 1990 година, като множество от тях вече не съществуват или са в лошо състояние. Санирането на сгради се оказва един от основните врагове на сграфитото, като множество творби са били покрити или унищожени в процеса. Това подчертава необходимостта от защита и възстановяване на сграфито като част от културното наследство на България.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина