АктуалноКултураНовини

8-метров дракон на сцената на Кукления театър (СНИМКИ)

Национален Бунраку театър от Осака гостува в Града под тепетата

8-метрова кукла, водена от петима актьрои в синхрон, в специално създаденият за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и вдъхновен от японския традиционен куклен театър за възрастни Бунраку, спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“

Соня Попова

„Духът на японската кукла Бунраку” включва представление и лекция на японския традиционен куклен театър за възрастни Бунраку. Национален Бунраку театър от Осака гостува в Пловдив и може да бъде видян днес в Държавен куклен театър от 19 часа.

Ще бъде представен откъс от популярна Бунраку пиеса и запознаване на публиката с особеностите на всеки от елементите на стила куклен театър Бунраку. С участието на: Масюки Кониши, Казухико Маеда, Юя Обицу, Кеи Саито.*

Национлният Бунраку театър има за цел да пази, развива и предава изкуството на куклената драма в стил Бунраку. Този стил е едно от трите традиционни японски театрални изкуства, наред с Но и Кабуки включени в списъка на Световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО. Бунраку съчетава три основни елемента – таю (разказвач), музикант и кукловоди. Кукления стил Бунраку е изтънчено сценично изкуство за възрастни, пресъздаващо драматични човешките емоции – и това го прави различно от останалите куклени театрални форми по света.

В неделя на сцената на куклите ще може да видите, специално създаденият за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и вдъхновен от японския традиционен куклен театър за възрастни Бунраку, спектакъл „Принцът на морето и принцът на земята“.

В Токио с майстор Арата

Спектакълът реализиран по идея и текст на режисьора Елена Панайотова в сътрудничество с двама от най-изявените японски кукломайстори, и е световна премиера на японска древна легенеда.

За подготовка на представлението, която е отнела общо 2 години, режисьорът и сценографът му пътваха до Япония, на посещение на Националния Бунраку Театър в Осака, който сега гостува в Пловдив.

Предстоят му участия в Риека Европейска столица на културата 2020 и Междуроден куклен фестивал Иида в Япония 2020.

Оригиналната Бунраку кукла на принцесата в спектакъла е специално изработена в Токио от един от малкото живи кукломайстори в Арата Ковагучи.

Даниела Тенева взима куклата – принцеса Тойотама от майстор Арата в Токио

Изключителна рядкост е да се изработи такава кукла, това вече не се прави и в Япония и тази кукла на Драконовата Принцеса Тойотама е единствената изработена последните 50 години в света. Воденето на Бунраку кукла отнема години трениннг и изискава сложна синхронизация между трима актьори.

В спектакъла образът на бащата краля дракон на морето е осем метрова кукла водена от 5 актьрои в синхрон.

Ако сме поблазнили любопитството ви, може да прегледате това видео за още.

Сценограф на спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята“ е на Юлияна Войкова-Найман. Участват актьорите: Наталия Василева, Михаела Андонова, Мария Димитрова, Даниела Тенева, Димитър Николов, Велизар Евтимов, Виктор Бойчев, Румен Караманов, Александър Караманов.

Елена Панайотова дебютира през 1995 г. с „Въведение в тяхната картина” – М. Минков в ДТ – Кюстендил, след което прави постановки в Държавните театри в Бургас, Русе и Кюстендил, „Сълза и смях”, „Сфумато”, „Малък градски театър“, „Сатиричен театър“, театър „София“, Народен театър „Иван Вазов“ и много други. На пловдивчани е позната с работата си върху „Сестри Палавееви в бурята на историята“ от Алек Попов, Драматичен театър Пловдив (2015) и Така правят всички жени“ от В. А. Моцарт, либрето: Лоренцо да Понте, Държавна Опера Пловдив (2018).

*Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 с Фокус: Японска култура, която се осъществява в партньорство с Фондация „EU-Japan Fest“. Спектакълът е част от проект „Духът на японската кукла: създаване на куклено-театрален спектакъл и обмен на японски артисти“, който се осъществява от Държавен куклен театър Пловдив. Седмицата на японското куклено изкуство е и част и от юбилейните чествания “30 дни на японската култура в България” организирани от Посолство на Япония в България със съдействието на фондация „ДЕН ГРИ“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина