ГрадътЗабавлениеКултураНовини

5 държави се включват в детския балетен фестивал в Пловдив

На сцената на Дом на културата „Борис Христов“ на 1 юни 2023 г., от 19.30 ч. ще бъде открит XII Международен детски балетен фестивал „С любов за танца“. В рамките на 4 дни – от 1 до 4 юни, участници от България, Гърция, Турция, Сърбия и Италия ще споделят любовта си към балетното изкуство.

Вижте програмата по дни:

1 юни, 19.30 ч. – Тържествено откриване на фестивала. Спектакъл на Балетно студио „Буратино“ – „Пази мечтата“. Музика: П.И.Чайковски, Ж.Бизе, Ш.Гуно.

2 юни 19.00 ч. Колективни участия.

3 юни 19.00 ч. Индивидуални, дуетни участия.

4 юни 19.00 ч. Тържествено закриване на фестивала. Концерт на наградените участници.

МДБФ „С любов за танца“ се осъществява с подкрепата на община Пловдив е част от Културния календар на града за 2023 година. МДБФ „С любов за танца“ се организира от Фондация „Буратино балет“ и е подкрепен от частни спомоществователи.

Международният детски балетен фестивал „С любов за танца” е създаден през 1999 година в Пловдив. Първото му издание се провежда от 1 до 4 юни на сцената на ДК „Стефан Кираджиев“ (сега ДК „Борис Христов”). През 1999 година в Пловдив се провежда Европейски месец на културата, когато градът е съпътстваща столица на Европейската култура. Пловдивският детски балетен фестивал е уникално събитие в историята на детското балетно изкуство по своя статут и правилник. В Пловдив е създадена забележителна творческа атмосфера и безупречна организация. Инициатор, организатор и домакин е Балетно студио „Буратино”.

Финансово МДБФ „С любов за танца” се обезпечава от Община Пловдив, с благородното спомоществователство на български и чужди юридически и физически лица.

Целта му е да стимулира авторите – хореографи и децата изпълнители за създаване на нови произведения с помощта на голямата сила на красотата, наречена балет. Да обогати и разнообрази репертоара на колективите, както да разшири концертния им живот в страната и чужбина.

Във фестивала могат да участват балетни колективи, независимо от организацията към която принадлежат. Възрастовата граница е 18 години. Фестивалът се провежда в две части. Първа част – колективно участие с отделни танци и постановка до 15 мин., Втора част – за изпълнители (индивидуални участия и дует) до 10 мин. Двете части – на база класически танц. Фестивалът се провежда през година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина