КултураНовини

Изложба Метеора – между Небето и Земята

Галерия ТракАрт показва шестима млади автори

Над двадесет платна, вдъхновени от природата на Метеора и от големите български възрожденци ще представят днес в галерия ТракАрт шестимата участници в младежкия  пленер „Творецът“. „Поканихме да участват студенти и ученици от висши и средни училища по изкуствата, като се доверихме на избора на техните преподаватели. Искаме да подкрепим творчеството на млади перспективни живописци и да продължим работата си в Ротари клуб Пловдив-Пълдин, за да запазим духа на най-стария български пленер в града под тепетата“ – каза почетният ротарианец, художникът Матей Матеев. Той припомни, че през 1976 година в в Стария Пловдив стартира първият пленер, организиран от община Пловдив. През годините в него се изявяват български и чуждестранни майстори на четката. Преди седем години Ротари клуб Пловдив-Пълдин пое щафетата да организира майстори на изящното изкуство чрез пленера „Пловдив от твореца сътворен“. Днес даваме подкрепата си на млади таланти в пленер „Творецът“, заключи неговият организатор Матей Матеев.

Кои са участниците:

Изложбата започва днес от 18 часа и ще бъде открита от Вихра Григорова. Експозицията ще продължи до края на месец април. Тази година в художествения форум „Творецът“ участват студентите Явор Костадинов от НХА-София и Дамян Мандалиев от АМТИИ – Пловдив (преподавател – проф. д-р Галя Лардева). Участници в пленера по живопис са и възпитаниците на Националната гимназия „Сценични и екранни изкуства“  Ивета Милева и Димитър Коцев с преподавател Иван Чакъров. От Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ се включиха Габриела Русенова и Мерелин Алексова (преподавател – Ели Станчева).

Темата:

„Всяка година ние осигуряваме материали за рисуване и водим творците на различни места. През миналата година търсехме вдъхновение от Охрид, тази година  – от Метеора, предстои в следващите години да изберем красиви природни забележителности в България. Целта е да дадем вдъхновение за живопис на талантливите младежи. А със средствата от продажбите на предоставени от живописците картини и със спомоществованието на ротарианците от клуб „Пловдив-Пълдин“ ще организираме следващия пленер през 2020 година,“ заяви Матей Матеев.  Темата на тазгодишното издание на „Творецът“ е свободна, но по желание на творците може да посветят творба и на Българското Възраждане, като акцент тази година е 280-годишнината от рождението на Св. Софроний Врачански. Тази тематика е вдъхновена от друг проект на РК Пловдив-Пълдин  – „Народните будители и Аз“.

Творци и вдъхновение:

Дамян Мандалиев – студент 4 курс в АМТИИ, инженер-технолог по професия: „Посещението в Метеора ми достави огромно удоволствие и още не мога да се отърся от впечатленията. Самото име Метеора ми дава идея за нещо, което смятам да направя. За мен Метеора означава „между земята и небето“. На изложбата представям и един портрет на Неофит Бозвели, като преди да започна да го правя доста се порових, за да разбера какъв човек е бил той. Научих, че името му идва от растение, от което се прави тамян. Това растение се нарича бозвелия. Той е бил монах. В неговото време монасите са били много яки и жилави, защото сами са си вадели хляба и са отделяли много време за църковните ритуали.          

Така че те хем са духовници, хем са и работяги. Затова на портрета го направих с малко по-големи ръце. А той освен това е и балканджия – снажен човек. Написал е доста книги. Може би най-същественият му труд е „Детоводство“. Втората ми картина за изложбата е впечатление от Метеора.

Скоро ще се дипломирам, но аз ще си остана любител. Любител означава човек, чийто живот не зависи от продажба на картини. Той просто не може да живее, без да рисува.“

Мерелин Алексова, ученичка в художествената гимназия „Цанко Лавренов“: „Аз уча живопис. Посещението на Метеора беше вдъхновяващо за мен. Не мога да кажа , че само едно нещо и какво точно ме вдъхновява, защото всеки път споменът от това място е различен.   Но наистина природата там ме зареди с творческа енергия. И се надявам да успея да го изразя в картините си. Рисувам и усещам, че да – ето това е, трябва да спра дотук. Използвам маслена техника – маслени бои и платно. Приятно ми е да работя по този начин, защото някак си ме успокоява. Впечатляваща е природата на Метеора, има нещо вълшебно на това място – няма как да се качиш горе и да не го усетиш. Беше ми интересно да разгледам иконите, защото се занимавам с рисуване и иконописта е част от изобразителното изкуство. Метеора ще остави следа в по-нататъшното ми творчество.“       

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина