КултураНовини

„Една жена в Париж“ от Пловдив през месеца на франкофонията

Месец март е международният месец на франкофонията, а това е  гласът на културното многообразие. 75 държави и правителства са част от международната организация на франкофонията – 890 млн. мъже и жени, разпределени на петте континента, или 13% от населението на света говори и споделя френския език и неговите ценности.

Тази година Алианс Франсез ви предлага от 5 до 25 Март една изложба с много френски сюжети със заглавие „Една жена в Париж”– живопис и акварел на Лили Кючукова, разположена в хотел Ландмарк – Гребна база Пловдив. Творчеството на Лили Кючукова е посветено изцяло на финото и деликатно изобразяване на жената, на нейната душевност и преживявания. Един женски мир изпълнен с елегантност, деликатност, загадъчност на формите, поетичност в образите, меланхолна красота и финес. Лили рисува женската душа и нейните мечтания и блянове.

Творби на Лили Кючукова са собственост на ГХГ София, ГХГ Пловдив, частни колекции в страната и чужбина – Франция, Нидерландия, Люксембург, Австрия, САЩ, Италия, Германия, Швейцария и Австралия. Откриването е на 05 Март в 18,30 ч.

„Една от основните мисии на Алианс Франсез, като международна франкофонска културно-образователна институция, е да промотира френския език, правото на избор и мултилингвизма в международен мащаб. В рамките на този месец се провеждат различни образователни инициативи, турнири и развлекателни игри по интернет, както и традиционните конкурси по френски език „Златното перо” и „Олифран”, споделя директорът, г-жа Теофана Брадинска.

Заедно с това тече усилена подготовка и за предстоящата Френска седмица на пл. „Стефан Стамболов“, в края на месец юни, свързана със седемнадесетото издание на Международния фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2020 г. Както е практиката по цял свят, свързана с този тип фестивали, така и тук Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането на това събитие, което спомага за популяризирането и добрата реклама на град Пловдив и страната по света.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина