АктуалноЖивотЗабавлениеЗабравеният градНовини

Пловдив: преди и сега

Илюстрираме как се променя Градът под тепетата с няколко кадъра от централната част

Историята и обликът на Пловдив в миналото безспорно е една от любимите ни теми. С удоволствие разгръщаме всяка книга, в която може да намерим информация за отдавна забравени факти и събития, а днес пък ще ви покажем нагледно как се е е променил Градът под тепетата през последните години.

С някои кадри може дори да ви изненадаме, защото разлика почти няма, или е минимална, а при други – всичко е тотално различно!

Това е изглед към ул. „Железарска“ на мястото, където се съединява с „Константин Стоилов“. Там през 1890 г. са се намирали най-различни дюкяни и сергии. Днес постройките изглеждат тотално различни –  на мястото на дървените постройки са издигнати масивни здания.

Архивната снимка е от 1926 г. и както може да видим изгледът от пл. „Римски стадион“ към ул. „Железарска“ не се е променил коренно.

Годината е 1981, а на архивния кадър виждаме как по това време все още е имало директен вход от „Железарска“ към улица „Куртевич“ в Капана.

Старата снимка е направена през 90-те години на миналия век, затова и обстановката не се е променила много. Е, може би посоката на движение е обърната и със сигурност все още къщата не е била превърната в „дом за ювелирните изделия”.

Отново 90-те години наХХ век и май освен обърнатото движение, което забелязахме още в горния кадър и по-модерните градски тоалетни, малко се е променило.

Това е частичка от положението в централната градска част, но сме сигурни, че ако тръгнем във вътрешността на Капана и по кварталите ситуацията ще е коренно различна. Градът се променя за добро или лошо, но се надяваме, че истински ценните неща ще останат не само в архивни кадри.

Архивните кадри са взети от Фейсбук страницата на Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив.

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

Един коментар

  1. Грешите в една от съпоставките – ювелирната къща в Капана не е тази която сте показали на старата снимката. Старата снимка е от кръстовището на ул. Христо Дюкмеджиев и Златарска. Всъщност е много близо до офиса Ви 😀

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина