КриминалеНовиниПод ножаТемида

Множество арести при операция Бяло

Множество досъдебни производства и обвиняеми по тях отчитат от Апелативна прокуратура след провеждането на така наречената акция Бяло.

В рамките на провеждащата се операция на Прокуратурата и МВР, разпоредена от главния прокурор Иван Гешев, за престъпления, свързани с  държането и разпространението на наркотични вещества, в зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са образувани 49 досъдебни производства. 55 лица са привлечени в качеството им на обвиняеми, извършени са 29 претърсвания и изземвания. Това е станало под ръководството и надзора на прокурорите от апелативната зона, която включва прокуратурите в Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

При акцията са били задържани 43 лица по Закона за МВР. За района на Окръжна прокуратура – Пловдив общо 22 лица са привлечени като обвиняеми, за ОП-Пазарджик – 2, за ОП-Стара Загора – 8, за ОП –Смолян – 8, за ОП-Хасково – 10 и за ОП-Кърджали – 5.

В хода на провежданата операция срещу държането и разпространението на наркотични вещества на 7 декември 2022 г. в с. Маджерито, обл. Стара Загора, е открито специално помещение за отглеждане на марихуана. Спрямо организатора М.П., на 19 г., Районна прокуратура-Стара Загора повдигна две обвинения. Първото е за това, че на 7 декември 2022 г. в с. Маджерито, общ. Стара Загора отглежда растения от рода на конопа в нарушение на установените правила в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите –  престъпление по чл. 354в ал.1 от Наказателния кодекс. Второто е за това, че на същата дата и място М.П. без надлежно разрешително по Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, държи високорискови наркотични вещества – марихуана –  престъпление по чл. 354а ал. 3 т. 1 от Наказателния кодекс

М.П. е установен и задържан в къща в землището на с. Маджерито, общ. Стара Загора, бивш стопански двор. В едно от помещенията той отглеждал растения от рода на конопа – марихуана. Там била монтирана нагревателна лампа и други технически приспособления. По досъдебното производство е извършено претърсване и изземване и в стая, обитавана от М.П., където е бил намерен полиетиленов плик с клик система със съдържание на суха маса. При извършена проба с полеви тест е реагирала на марихуана. М.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.  Той е  осъждан и преди за притежание на наркотични вещества. Районна прокуратура – Стара Загора ще внесе искане в съда искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

По време на акцията е установен 17-годишен ученик от училище в гр. Пловдив, в чиято раница са били открити таблетки, за които се предполага, че са екстази и на които е назначена експертиза. На територията на гр. Сопот е била открита лаборатория за отглеждане на марихуана, за което бе съобщено на преведен брифинг на прокуратура в гр. Пловдив. Иззети са и различни по вид и количество наркотични вещества на територията на прокуратурите в апелативната зона.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина