АктуалноИзбориКриминалеНовини

10 сигнала в Шекера и Столипиново за купен вот

Има арестувани при спецакцията в региона

Осем от тях са за открити списъци с имена и суми в магазини, а останалите два са за предлагане на суми срещу гласуване за определена политическа партия, уточниха от полицията.

Само днес са проверени 10 сигнала, свързани с нарушения около изборите в Пловдив и областта, съобщиха от Областната дирекция на МВР, на чиято територия в момента тече специализирана полицейска операция. Сигналите касаят двата квартала Шекер махала и Столипинов в града, както и Куклен, карловския град Баня и село Градина. Става дума за престъпления по чл. 167-169 г от НК.

В отговор на усилията да се гарантира законосъобразността на предстоящите избори, в дирекцията внимателно се анализира и проверява всяка една информация за престъпно намерение или подготовка за опорочаване на вота. Още със започване на предизборната кампания служителите са осъществили контакти със собственици и управители на над 220 фирми и дружества, в качеството им на работодатели, за придобиване на данни за осъществяване на т. нар. „корпоративен вот” сред персонала.

В рамките на днешния ден екипи на отдел „Икономическа полиция”, съвместно с колегите им от РУ-Стамболийски и сектор „Специализирани полицейски сили”, предприеха действия на два адреса в гр. Кричим и други два в с. Устина за проверка на информация, че се предлагат материални облаги за гласуване с определена бюлетина.

Паралелно с това, разследващите провериха и магазин в хисарското село Кръстевич, където са открити за списъци с вересии. 

В Асеновград служителите от районното управление установиха незаконна лихварска дейност.

Двама са задържани, образувано е досъдебно производство. 

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина