ИзбориНовини

„Галъп“: Около или под 2.6 милиона души ще гласуват в неделя

Няколко дни преди вота моментната снимка показва ниска степен на предвидимост по отношение на изборите в неделя. Известно е, че в следващите дни тепърва ще решат стотици хиляди гласоподаватели, пише БНР.

Очаква се в изборите да участват около и под 2.6 милиона души (около 39% от официалния списък, като почти пренебрежима част от тях се очаква да изберат „Не подкрепям никого“), което е сравнително ниска активност и това допълнително намалява предвидимостта. Предвид ситуацията в страната и по света, възможни са сериозни колебания, затова, разбира се, данните не са директна прогноза за изборен резултат.

Данните са от национално представително изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено и поръчано за Българското национално радио, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни българи с таблети чрез пряко интервю „лице в лице“.

Ако изборите бяха в последната десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,8% от потенциалните гласове за партии, коалиции или независими кандидати, „Продължаваме промяната“ – 16,6%, а ДПС и „Възраждане“ към края на септември спорят за третото място, съответно с 13,2% и 12,8%. Не е изключено те да се окажат в „пакет“ и с други участници в класацията – заради колебания в активността и мобилизираността на различните електорати. БСП е с 9,2% от потенциалния вот. „Демократична България“ – със 7,8%.

Близо над бариерата са „Има такъв народ“, с 4,2%, а „Български възход“ са на самия ръб с 4% и предвижданията са още по-трудни. Така се потвърждава отбелязаната от „Галъп интернешънъл болкан“ още преди няколко седмици формула 6+2: шест сигурни формации и две, за които няма такава сигурност.

Под бариерата изпъкват „Изправи се, България“ и ВМРО, съответно с резултати от 1,9% и 1,2%. Не е изключено под бариерата осезаем резултат да отбележат и други формации.

Чуйте интервюто с изпълнителния директор на „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов тук.

Снимка: БНР

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина