ИзбориНовини

Манол Пейков: Културата е меката сила на един народ

“Просто е – човек, който е чел Георги Господинов в Италия или Германия вече не свързва България с мафиоти или проституция, както беше клишето през 90-те години за българския гастарбайтер. Визията вече е различна. Затова литературата и изкуството са много силни – те създават много по-голям образ от реалността. Културата е меката сила на един народ.”. Това заяви издателят и кандидатът за депутат от коалиция “Продължаваме Промяна – Демократична България” Манол Пейков за подкаста на инициативата Правосъдие за всеки. Харизматичният пловдивчанин е кандидат в 16 МИР с преференция 107. 

Пейков каза, че ролята на политик не му е любима, но влиза в нея, защото това е начинът да промениш нещата.

“Като издател се чувствам супер комфортно в кожата си. И ми е истински човешки неприятно, че трябва да слагам на гърба си една друга кожа, която не ми полепва. Тази политически кожа не ми полепва, но някой трябва да го върши. Политиката е продължение на гражданската активност, защото не можеш само да чакаш някой друг да го свърши. Запретваш ръкавите и се опитваш. Ако го свършиш като кучето на нивата – сигурно ще те псуват. И да – не ми харесва. Но все пак имаш по-големи възможности да променяш нещата”, коментира Пейков. 

Той говори и за дарителските си акции, които обединиха хиляди хора в България. Пейков направи три акции досега – две за пострадалите от войната в Украйна и една за пострадалите от разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Сега пловдивчанинът започна нова такава – за събиране на пари за купуване на турникети, които да отидат в Украйна.

“Дарителството е традиция. То е нещо, което се взима от дедите и трябва да се предава. Проблемът е, че в комунистическата епоха тази традиция беше прекъсната. Сега се опитваме да върнем нещата към нормалността. Аз отпуших една дупчица и енергията потече”, каза Пейков за успешните си дарителски акции. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина