ВластИзбориНовини

ГЕРБ, ДПС и БСП превърнаха машините за гласуване в принтери

Минути след полунощ ГЕРБ, ДПС и БСП окончателно превърнаха машините за гласуване в принтери, съобщава OFFNews.

Божидар Божанов от ДБ направи опит да запази машинното гласуване и все пак да се разпечатва протокол от него. Сходно предложение направи и Асен Василев от ПП. По същество тези предложения запазваха машинното гласуване.

Вместо това обаче, т.нар. „коалиция хартиена бюлетина“ между ДПС, БСП и ГЕРБ-СДС превърна машините в принтери, реално заличавайки този вариант за гласуване. Причината – машините няма да разпечатват протокол с резултатите, а само „бюлетини от машинно гласуване“, както вече се наричат разписките. Резултатите ще се пресмятат с ръчно броене, като финалният протокол ще се изготвя от членовете на ЦИК.

Предложението на ДБ бе отхвърлено със 121 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и един от ПП) срещу 94 „за“ (ПП, ДБ, БВ и „Възраждане“). Предложението на ПП падна със 120 гласа „против“ (ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП ) срещу 93 „за“ (ПП, ДБ, БВ и „Възраждане“).

По-рано депутатите решиха машините да пазят информация за гласуването. Данните обаче ще се използват при оспорване на резултатите, но не и за тяхното пресмятане. Асен Василев заяви, че от следващите избори ще се оспорват резултатите от всички секции, за да се провери дали протоколите съвпадат с данните в машините.

Малко след 00:00 ч. в зала прозвуча и химнът. Причината е любопитно предложение на Цончо Ганев от “Възраждане”, който предложи в зала да прозвучи химнът, за да се успокоят страстите, които се нажежиха заради предложение на ДПС за прекратяване на дебата по една от най-спорните точки – превръщането на машините в принтери.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина