БългарияИзбориНовини

Едва 37% от българите са сигурни, че ще гласуват за Народно събрание

Ако изборите за Народно събрание бяха в началото на април, декларативната сигурност на гласуване е 37,4%. От всички гласуващи 3,5% казват, че ще гласуват с „Не подкрепям никого“, съобщава OFFNews.

В подадените за партии, коалиции и кандидати гласове резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха взели 27,4% от гласове, ПП-ДБ – 17,9%, ДПС – 15,2%, „Възраждане“ – 14,9%, БСП – 10,5%, ИТН – 5,2%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.

Данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, възложено и финансирано от Българската национална телевизия. Изследването обхваща 805 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети между 28 март и 5 април. То няма как да отрази последните развития и представлява моментна снимка към края на мандата на предходното правителство.

По отношение на изборите за Европейски парламент 34,2% е декларираната сигурност за гласуване. 3,1% декларират гласуване с „Не подкрепям никого“. Вероятните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове изглеждат сходно с тези за НС: ГЕРБ-СДС биха взели 27,9% от гласовете, ПП-ДБ – 17,7%, ДПС – 14,8%, „Възраждане“ – 14,6%, БСП – 9,8%, ИТН – 5,4%. Останалите гласове остават за различни други по-малки формации.

Степента на неяснота е висока, доколкото регистрацията тепърва предстои, затова и данните няма как да се четат като прогноза за изборен резултат, заявиха от „Галъп интернешънъл болкан“.

Данните на Маркет ЛИНКС

Повече от 8 пункта е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, показват данните и в национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“. То е проведено сред 1046 души над 18 г. между 30 март – 7 април чрез пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Според проучването „Има такъв народ“ е под прага за влизане – с 3,9 процента сред гласуващите.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина