ИзбориНовини

БХРА и войводите констатираха съвпадение в идеите си за насърчаване на бранша

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) разчита на ВМРО като партньори, благодарение на които властта помисли за мерки в туризма по време на коронакризата.

Това декларираха от ръководството на асоциацията на среща с кандидат-депутатите на ВМРО Александър Сиди, Владимир Кисьов, Кузман Илиев и Одисей Спасов.

Най-неадекватни мерки имаше спрямо туризма, констатира председателят на БХРА Георги Щерев. Искам да Ви благодаря, тъй като благодарение на Вас се случват много неща и се отварят теми, като ваучери, ДДС, чартъри. Започна да се мисли благодарение на Вас за всички изброени мерки. Разгледал съм подробно Вашата програма. Смятам, че много добре сте заложили нещата, съвпадат с много от нашите идеи, посочи председателят на хотелиерската асоциация.

От своя страна водачът на листите на ВМРО в Пловдив и Стара Загора Александър Сиди подчерта, че това не е първата среща с представителите на туристическия бранш във връзка с техните проблеми. Той изрази съжаление, че отново се очакват рестрикции заради пандемията. Сиди наблегна на усилията на ВМРО за въвеждане на ваучери за почивка за всеки български гражданин в български хотели и курорти. Това, което ще направим от първите дни в 45-ото НС, е да говорим за ваучери за всеки гражданин, а не само за хората на първа линия, както е досега, заяви Сиди. Знаете за битката за намаляване на ДДС и за чартърните полети, добави той.

Разгледал съм подробно Вашата програма. Смятам, че много добре сте заложили нещата, съвпадат с много от нашите идеи, отвърна Щерев. Смятаме, че подходът Ви е правилен, обърна се той към ВМРО.

Предприемачът и водач на листата на ВМРО за Пловдив област Владимир Кисьов, изтъкна, че самият той е много добре и отвътре запознат с проблемите на бранша. Като чуваемост за тези 20 години винаги е било половинчато от страна на политиците. Смятам, че ще бъде много полезно това, че влизам в политиката. Предизвикателствата пред бранша са огромни. Наблюдаваме как от страна на министерството се отнасят половинчато. Ако успея като кандидат от листата на ВМРО в 45-ото Народно събрание, в мое лице може да намерите подкрепа и бърза реакция, ангажира се той на срещата с хотелиерите и ресторантьорите. Кисьов декларира, че ще настоява следващият министър на туризма да бъде представител на бранша. И се съгласи с позицията на БХРА, че туризмът у нас трябва да се обедини.

Диалог с туристическия бранш обеща икономистът Кузман Илиев, кандидат-депутат на ВМРО в 24 МИР и в 25 МИР. 13-15% от БВП е страшно много. Не може да бъде подценяван, изтъкна той приноса на сектора за родната икономика. Илиев подчерта необходимостта от промени, които да намалят данъчната и административната тежест. Тази връзка между ресторантьори, хотелиери и туроператори може да бъде много по-лесна. Ние предлагаме гаранционен фонд, който да поема вноски след спирането на изплащането на кредитите. Това може да даде на бранша увереност, че държавата е до него, очерта Илиев вижданията на ВМРО в икономиката и туризма.

От трудна комуникация с министерството на туризма се оплака и кандидатът за депутат от 24 МИР Одисей Спасов, който също работи в туристическия бранш. Откакто съществува министерството на туризма имаме много трудности с комуникациите и водим страхотни битки, не скри проблемите той. И лансира предложението за по-честа комуникация с ведомството, където най-сетне да влязат хора от бранша, които разбират от туризъм.

На същото мнение е и председателят на БХРА. По думите на Георги Щерев експертният екип на министерството на туризма е с много нисък капацитет. Той представи споразумение с точно разписани искания и ангажименти, сред които да се решат проблемите с банковото кредитиране на туризма, разрешенията за строеж, кадровото обезпечение и визовата политика. Според бранша не е нормално визовата политика да пречи на туристическия бизнес. Сред другите искания на БХРА е статутът на курортите и рекламата на българския туризъм, като за целта да намери приложение най-сетне старата идея на бранша 1% от приходите от туризъм да се заделят за рекламирането му. Сред останалите задачи за решаване в сферата на туризма от асоциацията акцентираха на необходимостта от обединението на бранша, промени в нормативната уредба за категоризацията и нов закон за туризма. Туризмът трябва да има достоен бюджет, подчерта още председателят на БХРА пред кандидат-депутатите на ВМРО.

Гледаме на Вас като партньор, разчитаме на Вас, заключи председателят на асоциацията.

Категорично сме „за“ почти всичко, което е в споразумението. Работим активно по всичко описано в нашата програма, свързано с бранша. Поемам ангажимента да запозная ръководството на ВМРО и да се обсъди и подпише споразумение, заяви в отговор Александър Сиди.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина