Зонират достъпа на коли в Пловдив

Градът Изпод тепето Новини
Времето в Пловдив

Разделят града на две зони с ниски емисии на фини прахови частици

Заместник-кметът по транспорта Тодор Чонов съобщи, че Община Пловдив планира да раздели града на две зони с ниски емисии на фини прахови частици. Първата зона – т. нар. вътрешен ринг, ще е централната градска част и ще се припокрива със Синята зона за платено паркиране. Втората зона – външният ринг, ще е останалата част от града. Чонов допълни още, че точният обхват на двете зони ще бъде определен в доклад на експертнен екип, на който общината е възложила тази задача.

Контролът върху замърсяването на въздуха от автомобилите в Пловдив ще бъде разписан в нова наредба. Очаква се скоро тя да бъде внесена за разглеждане в Общинския съвет, обясни заместник-кметът. По думите на заместник-кметът по транспорта, окончателният вариант на документа се бави заради разминаване с националното законодателство.

Идеята е в зоната с ниски емисии да се забрани достъпът на автомобили, които най-много замърсяват въздуха. Това са колите с клас Евро 1, които са произведени преди 20 и повече години. За живеещите в зоната забраната няма да важи. Планира се още кметът на Пловдив със заповед да може да ограничава, дори да спира влизането на коли с нисък екологичен клас в дните, в които въздухът е най-мръсен. Обикновено това са месеците декември и януари, посочи Тодор Чонов.

Отпада първоначалната идея на общината всеки автомобил да има стикер с чип, който да съдържа и информация за неговата екологична категория. Сега на национално ниво се обсъжда вариантът камери да разпознават екологичния клас по регистрационния номер на колата, каза още заместник-кметът.

Според европейското законодателство, освен в Пловдив подобни зони с ниски емисии на фини прахови частици трябва да бъдат обособени и в София, Варна и Бургас, уточни Чонов.

Източник: bnr.bg

Снимка: Стефка Точева

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.