АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Общината ще изчака за доброволно премахване на Водолаза

Пращат писмо на собственика, ако той не го събори, администрацията ще се заеме и ще си търси парите по съдебен ред

След обявеното решение на Административен съд – Пловдив, че заведението „Водолаза“ на улица „Младежка“, трябва да бъде премахнато, репортер над Под тепето потърси кмета на район „Централен“ с въпроса какво следва от тук нататък.

Окончателно: Водолаза отива в историята

„Първата стъпка е покана за доброволно изпълнение на заповедта за премахване към собственика“, съобщи Георги Стаменов.

Той поясни, че в такива случаи кметството залага достатъчно дълъг срок, за да може собствениците или наемателите да организират процеса и да имат време да реагира.

„Ако заповедта не бъде изпълнена доброволно, то следва спиране на подаването на ел. енергия и вода, а впоследствие и премахване на обекта за сметка на община Пловдив. После по съдебен ред, администрацията има възможност да си търси похарчените средства.“

По думите на Стаменов казусът със заведението на ул.“Младежка“ не е единствения такъв в района.

Той припомни, че преви около две години, след инцидент с дете в столицата, от прокуратура наредиха повсеместни проверки за законността на преместваемите обекти. Именно при тях инспектори установяват липсата на необходимите строителни книжа при „Водолоза“ и други нарушения.

„Тогава са обследвани абсолютно всички обекти с временен статут, както на „Младежка“, така и на другите места в района. За констатираните нарушения са предприети необходимите действия. Една част, при които установихме липса на надлежно одобрена строителна документация, минават през съда. Делата вече излизат с решения едно по едно“, коментира Стаменов.

Той подчерта, че в случай на инцидент в такъв обект, изграден в разрез със закона, цялата отговорност се носи от собственика.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина