АктуалноГрадътИзпод тепетоКултураНовини

Вежди Рашидов: Пазете духа на Пловдив

Председателят на Народното събрание дари книги на НБ „Иван Вазов“

Председателят на Народното събрание Вежди Рашидов дари книги на Народна библиотека „Иван Вазов“ навръх Деня на народните будители. Първият парламентарист бе посрещнат от народни представители от ГЕРБ, кмета Здравко Димитров, районни кметове, лидера на партията под тепетата Иван Тотев и нейни членове на входа на културната институция. Рашидов за първи път посещава Пловдив в новото си амплоа.

Директорът на библиотеката Димитър Минев припомни, че това е второ дарение на скулптура и политик към културната институция. Преди една година Рашидов дари 1000 книги от личната си библиотека на „Иван Вазов“.

„Днес е много хубав празник – чист като Съединението и 24-ти май, празник, който не разделя, а обединява. Днес съм в града, в който този празник се основава. Тази библиотека не е просто място, в което стоят едни книги, а е съкровищница, която пази паметта“, заяви председателят на НС пред домакините от библиотеката и гостите на събитието.

Той подчерта, че прави днешното си дарение и благодарение на издателя Иван Гранитски. Вежди Рашидов си припомни младините си в Пловдив, когато е бил войник тук, както и за безкрайните творчески срещи при Начо Културата в Стария град.

„Когато минавах през Пловдив оставах по една седмица тук, защото дишах хубав въдух, учих се от тези хора не просто на изкуство, а на хигиена на душата, на морал. Много съм взимал от този град“, призна Рашидов.

Той заяви, че именно под тепетата се е научил да обича хората, а това е много важно в сложното време, в което живем.

„Не може да си духовен, когато не обичаш себе си. А когато не обичаш себе си, не можеш да обичаш другите. Пазете духа на Пловдив“, призова Вежди Рашидов.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина