Градът

УС на Фондация „Пловдив 2019“ обсъди казуса с НОЩ-та

Кметът: Това събитие е важно за Пловдив

Затова ще преглътне егото си и ще покани г-жа Веселина Сариева на кафе, очаква тя да му направи кекс

Кметът на Пловдив Иван Тотев декларира, че е готов да направи усилие в името на реализирането на Нощта на музеите и галериите, защото това събитие е важно за града.Така че аз ще преглътна егото си. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс. Но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата! Няма спор в тая работа.“  Поканата за кафе с кекс дойде днес в сградата на Местния парламент и отново бе отправена чрез медиите.

Недоразумението между казаното от кмета на брифинг в понеделник и Веселина Сариева се получило, защото тя заявила, че не иска да прави нищо, докато управлява Тотев. Това обясни в кулоарите на Общински съвет още кметът в отговор на журналистически въпрос на Под тепето, дали е разгледан казуса за НОЩ-та на заседанието на Управителния съвет на Фондация „Пловдив 2019“ във вторник.  

„Обсъдихме входирания отказ от финансиране, както и това недоразумение което стана, тъй като тя каза, че няма да работи с кмета, но това няма как да стане.  Лично аз, като кмет, съм задължен да разписвам някои документи, от които тя има нужда. Когато тя казва, че няма да работи с мен, как аз да разписвам и да и давам разрешителни. Затова стана това недоразумение,“ коментира Иван Тотев.  

На заседанието всички са се обединили около становището, че  Нощ на музеите и галериите без съмнение е важно за града събитие и УС иска да се случи.

„И тук вече минаваме в чисто човешки план – много сме тънкообидни, много се засягаме. Няма никакво съмнение – това събитие е важно за нас, но … то си има напрежение, което се натрупва през годините. Вчера например, самият Матей Матеев, коментира, че „не може да гледаш галерии през нощно време“. Няма как човек да попие изобразителното изкуството през нощта. Ето и Снежана Фурнаджиева да каже така ли е? Много дебати имаше.

От друга страна музеите не искат да отварят, през последните 3 години ние ги натискахме. Ако общината не ги принуди, те няма да отворят. Така че ние сме партньори по принуда на това събитие. Ако това събитие е важно за града и трябва да стане, то трябва да е ясно, че Сариева сама не може да го направи.

Това, което ви говори, са несериозни неща. Нито може да си отвори музеите, нито може да си извади разрешителни за публични пространства, нито може да извади един човек да върти огън, ако аз не ѝ разпиша.  Тя казва „ние ще си правим програми“. Добре, но тя не може да извади един стол без общината да ѝ разреши. Така ще си правят уъркшопове в Артнюз кафето. Това е така!

Но… за нас това събитие е важно. Така че аз ще си преглътна егото. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс, но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата. Няма спор в тая работа,“ приключи кметът, който е и председател на Управителния съвет на Фондацията.  

На заседанието вчера е взето решение да се разшири обхвата на Празника на Стария град с отказаните средства.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. казаното е самата истина, другото е суета и прибиране на добри пари от веска, както и практично използуване от нейна страна на държавните институции работещи безплатно в нейна полза

  2. Тоя загубеняк се гелпи отново: абе будала, нищо „културско“ няма в една проста джурджина Open House както из цял свят правят, защо кълвеш въдицата от кака ти Веса – да не би да й е бащиния, тя е само инициатор преди години; всеки фелдфебел ще ти поведе веселяците. Щом не ти ще 40бона – още по-хубаво за данъкоплатеца. Нали имаш заплатаджии? А и тя БЕЗ ДА КОЛЕНИЧИШ ПИСМЕНО не те бръсне

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина