ГрадътЖивотМненияНовини

Тръгва международна конференция за “Зеления и устойчив спорт”

Спортни организатори, еколози, общински и държавни служители, клубове по спорт и спортни федерации, неправителствени организации, образователни институции и бизнеса в сферата на спорта, си дават среща по време на конференция “Спорт за здрава планета”. Участниците ще се включат в конструктивен диалог относно последните тенденции в устойчивите спортни практики и ще обсъдят изграждането на устойчиво спортно бъдеще.

Организатор на конференция е екипът на БГ Бъди активен, които отново са пионери в темата за България. Със своята дейност, сдружението се стреми към превнасянето на международен опит в нашата родина, благодарение на регулярното си участие в значими международни събития и достъпът им до ресурси чрез  многогодишни партньорства със световни организации. През изминалата седмица екипът на БГ Бъди активен взе участие в New European Bauhaus Festival, който се проведе в Брюксел. Сдружението се включи в изложението с щанд, на който представи дейността си, както и с работилница по темата „Бъдещето на зеления спорт“, включена в програмата на форума.

Програмата, на събитието в Пловдив, ще включва ключови доклади, презентации и дискусии, а в следобедната част организаторите предвиждат провеждането на мастър класове, с които ще дадат възможност на участниците да  обогатят своите знания и умения. Сред гост лекторите са представители на бизнеса,  местното управление – в сектор образованието, спорта и  екологията, представители на български и международни спортни федерации, спортни професионалисти и зелени експерти. Пълната програма може да бъде намерена тук.

Посланието „Спорт за здрава планета” ще бъде предадено чрез преглед на стратегиите и подходите и препоръките на експертната група работеща в сферата Зелен Спорт, към Европейската комисия.  Ще бъдат разгледани и мерките за изграждане на устойчиво спортно общество в епохата на нарастващите проблеми свързани със замърсяването и климатичните изменения, заедно с необходимостта от иновации и сътрудничество. “Устойчивите практики могат да помогнат на клубовете да отговорят на нарастващите законодателни изисквания за екологична устойчивост.”, коментират организаторите -”Каним всички спортни клубове, организации, федерации и организатори  на масови събития да се включат в събитието, за да се запознаят  различните възможности за използване на спорта като инструмент за социална промяна и работа с общности”.

Конференцията е първата по рода си конференция в България, която ще покаже връзката между спорта и концепцията за планетарното здраве, която подчертава взаимовръзката между благосъстоянието на хората и околната среда – “От устойчиви практики в управлението на събитията до изграждане и поддържане на устойчиви съоръжения – възможностите спортът да стане по-зелен са много”, казва Ласка Ненова, основател на сдружение БГ Бъди активен – “Работата в тази посока включва низ от практики, насочени към: намаляване на енергийното потребление и по-добро управление на водните ресурси; намаляване и рециклиране на отпадъците; насърчаване на екологични транспортни средства за спортисти и публика; използване на екологично чисти продукти за почистване и поддръжка, опазване на зелените площи и биоразнообразието около спортните съоръжения.”

Организаторите информират, че достъпът до събитието ще е свободен, но е необходима предварителна регистрация: https://www.bgbeactive.org/international-conference-sport-for-a-healthy-planet/

В страницата на събитието ще откриете  пълната програма и лекторите за деня.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина