Топлото време намали потреблението на електроенергия по празниците

Градът

Топлото време по коледните празници намали потреблението на електроенергия спрямо миналата година. Това сочат оперативните данни на EVN България. Те показват, че в периода 23 декември – 27 декември 2017 г. клиентите на дружеството са консумирали общо 144 115 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези стойности са по-малки от потреблението през тези дни на 2016 г., когато са консумирани общо 154 785 MWh.

Върховият товар по електроразпределителната мрежа през отминалите празнични дни е регистриран вечерта на 23 декември 2017 г., когато е бил 1 636 MW (мегавата), сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховият товар за този период на 2016 г. е регистриран също на 23 декември и е бил 1 676 MW (мегавата).

EVN България напомня, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат редица фактори:

индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство;

използва ли се в имота електроенергия за отопление;

външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%;

брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището;

състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота;

вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност и др.

Всеки клиент може периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер). Специалистите в диспечерските центрове на компанията осъществяват денонощен мониторинг на мрежата. Общо 75 дежурни екипа са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника, съобщават от ЕВН.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.