ГрадътИзпод тепетоНовини

Тържествено отбелязване на годишнина от рождението на Стамболов в Пловдив

С военен ритуал и полагане на венци и цветя ще бъде отбелязана 169-тата годишнина от рождението на Стефан Стамболов на едноименния площад пред сградата на Община Пловдив на 31 януари 2023г., вторник, от 11.00 часа. В тържественото честване ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци и членове на комитет „Родолюбие“.

Слово за държавника ще произнесе Радомир Чолаков – български юрист, народен представител в 45-о, 46-о, 47-о и 48-то Народно събрание на Република България.

Водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив – Стефан Попов.

На честването на рождението на Стамболов се очаква да присъстват: Кметът на Община Пловдив, Народни представители, Председателят на Общинския съвет, генерал-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и началник на Гарнизон Пловдив, почетни консули, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове, представители от Общината, Областна администрация, Общественият посредник към Община Пловдив, представители на политически и обществени организации, граждани и медии.

Автор на паметника е скулпторът Красимир Русев (1944-2015), създал редица талантливи творби, свързани с пловдивски личности и събития. Най-известната му творба е бюстът на Стефан Стамболов на едноименния площад пред Община Пловдив, където от 1997 насам, (с известно прекъсване), на 31 януари всяка година се чества годишнината от рождението на българският държавник. Площадът носи името на Стефан Стамболов на базата на решение, взето от Общински съвет – Пловдив през 1997 г., когато кмет на Пловдив е Спас Гърневски.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

 1. „ТЪРЖЕСТВАТА“ интересно съвпадат с дребната пловдивска и НАЦИОНАЛНА КРИЗА около арх. Георги ГЕРГОВ и неговия Международен Мострен Панаир…

  (Не че из неговия Старинен Пловдив всичко е тип-топ)

  1. МИКИ попа *р*вославен със всички попадии облечен в златоткани премяни ще отвлича вниманието на *р*восъдието със заклинания и нотариални магьосничества от милия му

   арх. ГЕРГОВ

    1. НЕ, арх. Гергов не е инженер Зелено Строителство, нито архитект (без СЪПРОМАТ!) нито техник, нито лесничей, нито горски, нито ЛандСкейпър, нито цветарка г-ца.

     Арх. Гергов е главен свиневъд на РБ

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина