Съвместна операция между България и Турция

Градът

Интервенцията ще извършат началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев и проф. д-р Йонус Сюзен от Истанбул

Операция за поставяне на изкуствена тазобедрена става ще направят днес, 7 юли, в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги” началникът на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев и ортопедът от Медицицинския факултет на Медицинския университет в Истанбул проф. д-р Йонус Сюзен.

Пациентът е 67-годишен мъж, при когото старо счупване на тазобедрената става е причинявало дискомфорт, погрешно диагностициран преди време в друго лечебно заведение като дискова херния.

Съвместната операция предхожда договора за сътрудничество между институциите, в които работят двамата специалисти. В бъдеще предстои академичен обмен на млади български и турски лекари, които ще получават и практическо обучение в страната на домакините си, разказа проф. Ставрев. Той обясни, че КОТ на УМБАЛ „Свети Георги” води преговори и за медицински туризъм с най-голямата ортопедична болница във Великобритания – Кралската национална ортопедична болница в Станмор (The Royal National Orthopaedic Hospital, Stanmore).

В края на лятото се очаква представители на английското лечебно заведение да посетят Клиниката по ортопедия и травматология за да се запознаят с работата. Във Великобритания извършването на планова операция става от 3 до 6 месеца. В България този срок е в пъти по-кратък, а и специалистите в КОТ на УМБАЛ „Свети Георги” имат множество специализации в страната и чужбина. Клиниката успешно си сътрудничи с клиничните звена към медицинските университети в Одрин, Турция, и Нагазаки, Япония.

При сключване на подобен договор в КОТ на УМБАЛ „Свети Георги” ще пристигат пациенти от Великобритания, чието лечение ще се заплаща от здравноосигурителните фондове на страната им.

Споделете ни във:

1 thought on “Съвместна операция между България и Турция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.