ГрадътКултураНовини

Срещнете се с Добринка Табакова онлайн

Опера Пловдив с вдъхновяващ разговор от Лондон с резидентния композитор на оркестъра на ВВС от 2018 година

В деня на Светите братя Кирил и Методий Опера Пловдив предлага среща с една българска посланичка на културата. Можете да гледате вдъхновяващ онлайн разговор от Лондон с пловдивчанката Добринка Табакова – резидентен композитор на оркестъра на ВВС от 2018 година. Талантливата дама, с която България се гордее, е с номинация за „Грами“ в категория „класически албум“ и автор на произведение, провъзгласено за сред най-добрите във Великобритания през последните 25 години.

Добринка Табакова е родена в Пловдив в семейството на лекари и учени. Нейният дядо е праплеменник на големият възрожденец Христо Г. Данов. Добринка е вдъхновена от огромната колекция плочи на дядо си и от оперните представления на Античния театър и пожелава да учи пиано.
Премества се в Лондон с родителите си през 1991 г., където е приета на 12-годишна възраст в специалния отдел за юноши на Кралската музикална академия. Там изучава композиция, пиано и дирижиране. Впоследствие Табакова завършва и Консерваторията „Гилдхол скул“ и получава докторска степен по композиция от Кралския Колеж в Лондон.

14-годишна получава медала „Жан Фредерик Перену“ на Виенския международен музикален фестивал. През 2002 г. получава първа награда за химн, написан по случай златния юбилей на английската кралица Елизабет II (премиерата е в Катедралата Сейнт Пол, Лондон).
През 2011 г. Добринка Табакова печели в Ню Йорк Първа награда на Конкурса за хорова музика „Сорел“. През 2012 г. Фестивалът на три хора, един от наи-старите форуми за класическа музика й поръчва специална Кантата, „Векове на размисъл“. Първият авторски албум на Добринка Табакова е на световноизвестната немска звукозаписна фирма „ECM Records“ и е номиниран за Грами през 2014 г. в категорията „Най-добър класически албум“. Табакова е автор на „Фантазия” в памет на Шуберт, в изпълнение на оркестъра на Българското национално радио с диригент Емил Табаков. Тя е представена на Международната композиторска трибуна в Хелзинки и е сред трите препоръчани творби на радиостанциите по света за 2014.

Легендарния френски кинорежисьор Жан-Люк Годар включва нейна музика във филма си „Сбогом на езика“, който получава наградата на журито на Филмовия фестивал в Кан (2015г.) През 2015г. година Табакова е включена сред 10-те млади композитори, които променят лицето на класическата музика. https://theculturetrip.com/…/top-10-young-composers-who-ar…/. Младата българка е сред малкото композитори, които са получавали поръчки от Кралското филхармонично дружество в Лондон. Сред поръчваните от авторитетната институция композиции в миналото са 9-та Симфония на Бетовен, 4-та Симфония на Менделсон и 3-та Симфония на Сен-Санс.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. А? Нещо не излиза сметката на OpenOPERAторката: „…оперните представления на Античния театър и … Премества се в Лондон с родителите си през 1991 г…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина