Градът

Съветници от Варна искат отмяна на решението за Панаира

Съветниците от „Демократична България“ във Варна са внесли предложение до председателя на Общинския съвет в града за отмяна на решението за апорт на варненските акции от Пловдивския панаир в компанията на бизнесмена Георги Гергов „Пълдин туринвест“. Това съобщиха днес на пресконференция съветниците Мария Ангелова, Николай Капитанов, Емил Бояджиев и бившият зам.-областен управител Павел Попов, предаде „Дневник“. Според тях вземането на решение за прехвърляне на акциите на 12 декември 2021 г. е станало „при непълно изясняване на всички относими факти и обстоятелства“.

Според съветниците от „Демократична България“ при вземането на решението си за прехвърляне на акциите е взел предвид единствено мотивите председателя на Съвета на директорите на „Пълдин Туринвест“ Георги Гергов. Те са, че за Община Варна е по- добре вместо акционер в „Международен панаир Пловдив“ АД с 29 % от капитала му, да участва с 8.4% в „Пълдин Туринвест“, тъй като компанията притежава недвижими имоти и възможности общината да получава дивидент от печалбата й. В същото време подобна възможност при участие в Пловдивския панаир била почти нищожна. (Текстът на предложението – в прикачения файл).

Общински съвет във Варна обаче не е получил информация и не е анализирал реалното състояние на имотната обезпеченост на „Пълдин туринвест“, предвид факта, че с по-голямата част от имотите дружеството вече се е разпоредило – те са апортирани в други дружества, които по-късно са били продадени или дарени, гласят мотивите на съветниците от „Демократична България“. Освен това варненският Общински съвет не е получил информация и не е анализирал възможността за получаване на дивиденти в дружеството, в което иска да стане акционер, нито дали то някога е разпределяло дивидент при наличието на загуби в сериозни размери.

Възможност да се преразгледа решението на Общинския съвет във Варна Мария Ангелова вижда в решението на Върховен административен съд, което го обезсили поради неспазване на процедурата за приемането му. „Това отваря възможност да се преразгледа изцяло решението, смята Ангелова. Г-н Гергов получи достатъчно много дарения под формата на 43 млн. за т.нар. Дупка в центъра на града“. Става дума за открит паркинг с площ от около 3 дка, които Варна откупи от Гергов срещу цитираната сума без идея как ще се разпорежда с нея и без реална възможност да встъпи във владението му.

Съветниците от Демократична България смятат, че при това положение следва председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов да свика сесия, на която казусът да бъде разгледан отново, а решението за апорт на варненските акции от Пловдивския панаир в „Пълдин туринвест“ да бъде отменено и.

„Въпреки че в момента общинският съвет играе ролята на мокър печат за действията на кмета Иван Портнеих и се събира специално, за да взема готови решения, ние разчитаме на съвестта на колегите си от местния парламент при преразглеждането на това решение, каза Николай Капитанов. Според него общинският съвет освен финансови, ще има и имиджови загуби, ако не го направи“.

Според Павел Попов ако направеното предложение бъде прието, това ще е проверка за възможността в Общинския съвет да бъде формирано ново мнозинство. „Тестът предстои и ще видим как ГЕРБ ще го издържат“, каза Попов.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина