БългарияГрадътИзпод тепетоНовиниОбщина Пловдив

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив отварят приемни по график

Изготвят списъци на самотно живеещи възрастни хора

Прокурори от Районна прокуратура-Пловдив отварят приемни по график в общините и малките населени места в областта, в които ще приемат граждани и сигнали от тях. Това стана ясно днес на съвместна среща, организирана по инициатива на Чавдар Грошев, районен прокурор на гр. Пловдив и Атанас Илиев, зам.- районен прокурор.с кметовете на общините в област Пловдив.

Целта й бе подобряване на взаимодействието с държавните и общински органи и организации, пълноценната обмяна на информация за противодействие на битовата престъпност, престъпленията по транспорта и разпространението на наркотични вещества сред подрастващите, оказване на методологична помощ на контролните органи и координация на действията им по актуални проблеми по реда на надзора на законност.

На срещата присъстваха Анна Викова, заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура-Пловдив, старши комисар Васил Костадинов, директор на ОД на МВР-Пловдив и началниците на охранителна и пътна полиция.

Под формата на активна дискусия представителите на местната власт споделиха проблеми, свързани с домови кражби, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, телефонни измами, мигрантския натиск и пътнотранспортни произшествия.

По предложения на Районна прокуратура-Пловдив и с оглед подкрепа на уязвими групи от обществото ще бъдат създадени приемни в общинските центрове и малките населени места в Пловдивска област. В тях прокурори от РП-Пловдив ще се срещат с граждани, за да приемат техни сигнали, да ги изслушат и да им съдействат, както и да ги запознаят с ролята и задълженията на държавното обвинение.

Участниците в дискусията подчертаха необходимостта от превенция и провеждане на редица разяснителни кампании сред населението относно битовата престъпност и в частност телефонни измами, кражби, грабежи и др. Прокурорите от РП-Пловдив ще се включат в редица срещи с рискови групи – възрастни хора, етноси, деца и младежи. На тях ще ги запознаят с опасностите от телефонни измами, употребата на наркотици, нарастващата битова престъпност и др.

Взе се решение да бъдат изготвени списъци на самотно живеещи възрастни хора, които да се водят на отчет при полицейските инспектори и да се провеждат периодично разговори с тях, особено през наближаващия зимен сезон. Целта е те да знаят при нужда къде и как да потърсят най-бързо помощ от институциите. Кметовете се ангажираха да изготвят такива списъци.

На срещата бяха поставени проблеми, свързани със снегопочистването, необходимостта от полагане на пътна маркировка, както по улиците, така и по шосетата от републиканската пътна мрежа, почистването на речните корита и спонтанно възникващи незаконни сметища.

Ръководството на Районна прокуратура-Пловдив набеляза конкретни проблеми, които следва да бъдат решени по реда на надзора за законност. Част от предвидените мерки е организирането на целеви съвместни срещи между прокуратурата и местната власт, на които да присъстват и представители на контролни органи за разрешаване на конкретни проблеми.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина