ГрадътИзпод тепетоНовини

ПП-ДБ: Бюджетната прогноза на Пловдив е нереалистична

Бюджетните прогнози на новия Димитров са като на стария Димитров, с раздути приходи и със съмнителна изпълняемост, категорични са общинските съветници от обединението

Остра критика отправиха от групата общински съветници от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) по повод бюджетната прогноза на  Пловдив за 2024 и 2025 г. Според тях предвидените разходи са нереалистични и липсва ясна визия за развитието на града. 

За 2024 г. в бюджета са заложени разходи в размер на 678 милиона лева, докато за 2025 г. те са намалени до 554 милиона лева. Това намаляване на разходите, на фона на нарастващото население на града, поражда опасения, че жителите на Пловдив ще получат по-малко и по-нискокачествени обществени услуги, считат от ПП-ДБ.

Съветниците също така поставят под въпрос източника на финансиране за предстоящата година предвид съществуващата „дупка“ от неизпълнение на бюджета от предходната година.

Това повдига въпроса как ще се финансира – може би с повишаването на местни данъци и такси, коментират от групата на ПП-ДБ.

През следващите месеци Пловдив ще получи значителни капиталови средства от държавния бюджет, което представлява възможност за инвестиции в инфраструктурни проекти и подобрения на обществените услуги. От ПП-ДБ са категорични, че тези средства трябва да се изразходват прозрачно, ефективно и без да създават впечатление за корупция и посочват предишни случаи, като реконструкцията на река Марица и обструкциите при строежа на стадион „Христо Ботев“, където липсата на прозрачност доведе до огромни съмнения за злоупотреби.

„Винаги когато имаме харчене на тъмно, имаме проблеми. Затова настояваме ръководството на Община Пловдив да осигури нужния капацитет за оползотворяването на финансовия ресурс честно и без да е в ущърб на пловдивчани“, подчертават общинските съветници от обединението.

Друг основен проблем, който от ПП-ДБ идентифицират във връзка с бюджетната прогноза на  Пловдив за 2024 и 2025 г., е продължаващият дълг от стария заем на предишния кмет Здравко Димитров, който все още не е изплатен. 

„В новата бюджетна прогноза няма ясно посочен надежден източник за обслужване на заема. Изглежда се разчита на оптимистични оценки на приходите с потенциално съмнителни нива на изпълнение“, допълват от групата на „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Общинските съветници призовават ръководството на община Пловдив да преразгледа бюджетната прогноза, като даде приоритет на нуждите на гражданите и гарантира прозрачното и ефективно използване на публичните ресурси.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина