Пловдив вече има работеща компостираща инсталация

Градът Новини

Пловдив вече има работеща компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък. В това се увери кметът Здравко Димитров, който инспектира новото съоръжение заедно със зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев.

Окосената трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град вече се извозват в нея и се преработват във висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на община Пловдив.

„Доволен съм от днешната проверка на работата в обекта, която направихме със заместник-кмета Анести Тимчев. Екипът от 10 души е обучен и се справя добре. Директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев и неговият заместник Николай Чунчуков ме увериха, че след по-малко от месец ще имаме първите количества компост собствено производство, предвиден за облагородяване на зелената ни система“. Това коментира кметът и уточни, че екосъоръжението ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и да произвежда близо 7000 тона компост.  Един от важните ефекти от въвеждането в експлоатация на новата инсталация е, че ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им.

Инсталацията беше открита в края на миналата година след успешно реализирания проект по оперативна програма „Околна среда“ на стойност около 9 млн. лв.

Източник: Пресцентър на Община Пловдив

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.