Отпада реконструкцията на площадното пространство пред Централна гара

Градът Изпод тепето Новини

Близо 200 декара в центъра на Пловдив са облагородени с „Регион в растеж“

Общо 191 декара от централната градска част, заключени в карето на бул. „Княгиня Мария Луиза“, „Източен“ и бул. „Марица – юг“, са изцяло реконструирани след реализацията на проект „Подобряване на градската среда на Община Пловдив“ с европейски средства. Това съобщиха на днешната финална пресконференция в ДК „Борис Христов“ от общината.

„Ремонтирахме цели улици, тротоари, междублокови пространства, изградихме зелени площи, детски, спортни площадки и фитнеси на открито, а покрай река Марица е обособихме зона за събития, отдих и различен вид културни и образователни дейности“, заяви ръководителят на проекта – ландшафтен архитект Соня Славчева. Тя допълни, че по време на строителството са взети в предвид и голям брой жалби и искания на живущите в района.

Облагородяването на 9-те обекта в първа градска част, извършено от фирмите „Драгиев и Ко“, „Европейски пътища“ и „Громахолд“, е на стойност 22 милиона лева.

Сред основно реконструираните улици са: „Асен Златаров“, „Весела“, прилежащите тротоари на булевардите „6-ти септември“, „Княгиня Мария Луиза“, на Понеделник пазара, градинката на църквата „Света Петка“, ул. „Лъджене“, ул. „Балкан“ и пробива към улица „Моргатон“.

Частта в проекта, която не е реализирана все още, е предгаровия площад, където трябваше да се подмени тротоарната настилка. Поради проблеми с изпълнителя – „Пирин строй парсек“, който не успя да съгласува проекта с Министерство на културата, както и поради бъдещата реализация на пробива на Централна гара, реконструкцията отпадна на този етап.

Все пак по оперативна програма „Региони в растеж“ може да се реализира в следващ програмен период, обясни Соня Славчева.

Поради факта, че дейности по проекта, свързани с водопроводната и канализационна подземна инфраструктура, са недопустими, чрез допълнителни договори с ВиК Община Пловдив успя да подмени част от подземната мрежа, която беше в изключително лошо състояние. За целта бяха отделени 600 000 лева от бюджета, с които беше подменена канализацията на ул. „Лъджене“, „Георги Мамарчев“, „Балкан“, ул. „Патриарх Евтимий“ и изцяло на бул. „Марица – юг“.

В края на 2019 година Община Пловдив подготви ново проектно предложение, в което включи улиците, които останаха неремонтирани. Такива са: „Неофит Бозвели“, „Ивац“, „Драгоя Божилов“, т.е. онези, заключени в карето между улица „Балкан“, „Мара Гидик“ и „Райно Попович“. Ще бъдат облагородени и междублоковите пространства в обхвата на булевардите „6-ти септември“ и „Източен“.

„С окончателната реализация и на този проект ще имаме едно цялостно завършване на зоната с реконструкцията на почти всички улици, като отделена сума за това е малко над 9 милиона лева“, заключи арх. Славчева.

 

Споделете ни във:

2 коментара за “Отпада реконструкцията на площадното пространство пред Централна гара

 1. Сбъркано заглавие.

  Стана ясно, че ОТПАДА ПЛОЩАДНОТО ПРОСТРАНСТВО ПРЕД ГАРАТА.

  След като захванат да кОпат дълбоки като за трафик рампи, подпорни стени, стълбища страховити пикалници надолу във ЧОРБАТА цялата зона пред гарата става непроходима и съсипана.

  Вместо да премостят хитро с ажурни стоманени структури (даже БЕТОННИЯ МОСТ на времето беше по-умен!) за връзка към юга.

  На времето Европейците построили железницата са заобиколили Града ОТДАЛЕКО и учтиво. По прахоляците на улица “Станционна” файтоните са ПЪТУВАЛИ до Станцията (“Гара” по френцки).

  Тъпоъгълните днескашни железничарЦи не се сещат вместо да съсипят Градски Център – да построят ДРУГАДЕ гарата, и да заобиколят с тъпите старомодни непотребни … релси!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.